Vanvittig omsetningsvekst for Microsoft

Verdens største programvareselskap overrasket selv sine egne forventninger for fjerde fiskalkvartal. Nye langsiktige lisensbetingelser forklarer Steve Ballmers salgsboom.

Verdens største programvareselskap overrasket selv sine egne forventninger for fjerde fiskalkvartal. Nye langsiktige lisensbetingelser forklarer Steve Ballmers salgsboom.

Microsoft Corporation fikk et resultat på 2,73 milliarder dollar, eller 50 cents per aksje i fjerde fiskalkvartal, som ble avsluttet 30. september. I samme periode i fjor endte resultatet på 1,28 milliarder dollar, eller 23 cents per aksje. Bak tallene skjuler det seg en formidabel omsetningsvekst på 26 prosent, fra 6,13 milliarder dollar i fjor til 7,75 milliarder dollar i år.

Selskapet trodde selv på et resultat på 42 til 43 cents per aksje på en omsetning rundt 7,15 milliarder dollar...

- Dette er eksepsjonelt sterkt, sier Microsofts finansfirektør John Conner til Wall Street Journal, og legger til at kundene har tatt i bruk de nye lisensbetingelsene for langsiktige avtaler mye raskere enn ventet.

Nylig ba Microsoft sine kunder om å bytte over fra gjeldende og mer kortsiktige lisensavtaler til flerårige lisensavtaler for å bidra til at såvel kunder som Microsoft får en langt større forutsigbarhet på utgift- og inntektssiden. Overraskende mange kunder har allerede gått inn på ordningen som fremfor noe vil hjelpe Microsoft til å distansere seg ytterligere fra sine konkurrenter.

For Microsoft har det gitt et umiddelbart og svært konkret utslag i form av over en halv milliard dollar (4,8 milliarder kroner!) mer inn i Redmond-selskapets pengebinge enn man selv hadde våget å håpe på.

Det vanvittig gode resultatet førte naturligvis til at Microsoft-aksjen spratt opp fra 50,75 dollar ved Nasdaqs stengetid til 51,60 dollar i etter-børs-handelen torsdag kveld, norsk tid.

Spørsmålet er om det er en opptur som varer ut oktober: I løpet av måneden er det ventet at det vil foreligge dom i saken mot selskapet som er beskyldt for å ha misbrukt sin monopolmakt blant annet ved å legge nye programmer inn som en del i operativsystemet Windows, ikke som selvstendige produkter som må konkurrere åpent i markedet.

Til toppen