RESULTATERFINANS

Vanvittig omsetningsvekst for Microsoft

Verdens største programvareselskap overrasket selv sine egne forventninger for fjerde fiskalkvartal. Nye langsiktige lisensbetingelser forklarer Steve Ballmers salgsboom.

18. okt. 2002 - 00:01

Microsoft Corporation fikk et resultat på 2,73 milliarder dollar, eller 50 cents per aksje i fjerde fiskalkvartal, som ble avsluttet 30. september. I samme periode i fjor endte resultatet på 1,28 milliarder dollar, eller 23 cents per aksje. Bak tallene skjuler det seg en formidabel omsetningsvekst på 26 prosent, fra 6,13 milliarder dollar i fjor til 7,75 milliarder dollar i år.

Selskapet trodde selv på et resultat på 42 til 43 cents per aksje på en omsetning rundt 7,15 milliarder dollar...

- Dette er eksepsjonelt sterkt, sier Microsofts finansfirektør John Conner til Wall Street Journal, og legger til at kundene har tatt i bruk de nye lisensbetingelsene for langsiktige avtaler mye raskere enn ventet.

Nylig ba Microsoft sine kunder om å bytte over fra gjeldende og mer kortsiktige lisensavtaler til flerårige lisensavtaler for å bidra til at såvel kunder som Microsoft får en langt større forutsigbarhet på utgift- og inntektssiden. Overraskende mange kunder har allerede gått inn på ordningen som fremfor noe vil hjelpe Microsoft til å distansere seg ytterligere fra sine konkurrenter.

For Microsoft har det gitt et umiddelbart og svært konkret utslag i form av over en halv milliard dollar (4,8 milliarder kroner!) mer inn i Redmond-selskapets pengebinge enn man selv hadde våget å håpe på.

Det vanvittig gode resultatet førte naturligvis til at Microsoft-aksjen spratt opp fra 50,75 dollar ved Nasdaqs stengetid til 51,60 dollar i etter-børs-handelen torsdag kveld, norsk tid.

Spørsmålet er om det er en opptur som varer ut oktober: I løpet av måneden er det ventet at det vil foreligge dom i saken mot selskapet som er beskyldt for å ha misbrukt sin monopolmakt blant annet ved å legge nye programmer inn som en del i operativsystemet Windows, ikke som selvstendige produkter som må konkurrere åpent i markedet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.