FORBRUKERTEKNOLOGI

Vårkolleksjon for pc-sikkerhet

Her er Nortons nye våpen mot virustrusselen.

Figuren i sorthvitt er en av Nortons nye superhelter. Se www.nortonheroes.no.
Figuren i sorthvitt er en av Nortons nye superhelter. Se www.nortonheroes.no.
31. mars 2009 - 09:37

Vinteren har vært preget av ondsinnet kode. Conficker har til og med slått ut sikkerhetsorganisasjonen framfor alle i Norge, altså politiet, og det er avslørt hvordan offentlige tjenester som oppdager datainnbrudd, likevel lar ondsinnede lenker stå uberørt i månedsvis.

De har med andre ord mange gode argumenter, Kim Richard Olsen og Per Hellqvist fra IT-sikkerhetsselskapet Symantec, når de skal fortelle digi.no om vårkolleksjonen for sikkerhetsbevisste pc-brukere.

– Utviklingen i Norge er typisk for den internasjonale trenden, sier Hellqvist. – Trauste og solide nettsteder er i stadig større utstrekning kilde til smitte, som de får påført gjennom for eksempel SQL-injisering. Vi konstaterer også et nytt fenomen: Annonser som inneholder ondsinnede lenker eller kode. Dette er svært vanskelig å kontrollere, fordi den smittede annonsen rullerer: Den vises bare for hver tiende, eller for hver tusende besøkende.

Vårens e-post flommer over av «gode» sikkerhetstilbud.

– Problemet med disse, er at mange finner virus som du ikke har. Ofret lar dem kontrollere disken, og så lokkes man til å betale for å kvitte seg med dem. Man blir svindlet, og risikerer samtidig at det man betaler for, er ny ondsinnet kode.

En ny tendens i vinter er at ormene er tilbake. Ormer er ondsinnet kode som sprer seg selv.

– En periode var ormene erstattet av trojanere. Nå er det kommet nye ormer som leter opp sårbare pc-er. De infiserer, og sperrer for oppdateringer av både antivirus og Windows.

De mest kjente eksemplet er Downadup, som også sprer seg fra pc til USB-minne og så til nye pc-er. Pentagon hadde store problemer med en infeksjon blant styrkene i Afghanistan. Ellers er en ny trend omfattende misbruk av populære sosiale tjenester, i form av spam som ser ut til å komme fra Facebook, og falske lenker til Youtube-videoer.

Symantecs Norton-produkter supplerer tjenester fra operativsystemet. Helllqvist peker på at Windows Vista har en langt mer avansert sikkerhetsmodell enn Windows XP.

– Såkalt «driveby download», altså at man smittes bare ved å besøke et nettsted, fungerer ikke på Vista, der det er forbudt å eksekvere kode som hentes fra Internett-cachen.

Hellqvist og Olsen peker også på at kjørereglene for god pc-sikkerhet ikke er all verdens komplisert.

– Du skal sørge for å ha en backup, du skal følge opp alle oppdateringer på pc og antivirus, og du skal ikke kjøre som administrator til daglig. Får du et virusangrep, er det ofte lettere å gjenopprette fra en backup enn å sette i gang med å rense pc-en.

Det første produktet Olsen vil vise, er en serie sikkerhetsverktøy kalt «Gaming Edition».

– Mange unge kjører ikke sikkerhetsverktøy, fordi de oppfatter dem som invaderende, forstyrrende og ressurskrevende. «Gaming Edition» er bygget opp med utgangspunkt i tilbakemeldinger innhentet på ungdomssamlingen «Dream Hack» som kjøres to ganger i året i Sverige, og som er større enn det kjente norske påskearrangementet, «The Gathering».

Antiviruset merket «Gaming Edition», vil for eksempel ikke avbryte noe som skjer i fullskjerm, med mindre det er absolutt påkrevet.

Noen av løsningene som er dyrket i Gaming Edition, er også innebygget i Norton Internet Security, en helhetlig pakke som trapper opp vernet betraktelig fra det nivået operativsystemet er i stand til å gi. De er også lagt inn i det absolutt bredeste produktet, Norton 360, som nå er ute i versjon 3.0.

Figuren i sorthvitt er en av Nortons nye superhelter. Se www.nortonheroes.no.
Figuren i sorthvitt er en av Nortons nye superhelter. Se www.nortonheroes.no.

– Norton 360 henvender seg til familiesegmentet. Vi har gjort det raskere, mindre ressurskrevende og mer brukervennlig, og vi har lagt inn ekstra lisens i hver pakke. Spam-filteret som ble overført til en utvidet variant i fjor, har vi nå lagt tilbake i standardpakken. Installasjonstiden er redusert til 60 sekunder: Vi har kuttet ut «Windows Installer», og laget en egen rutine som flytter filer direkte fra cd-platen til pc-en. Da unngår man også å påvirkes av ondsinnet kode som innvirker på normale installasjonsprosesser i Windows, om man skulle ha noen slike på pc-en fra før. Ellers er minnebruken nede i ti megabyte, betydelig mindre enn tidligere.

En ny funksjon i Norton 360 er en egenskap som kan varsle om lenker man får opp i et Google-søk er trygge: «Norton Safe Web».

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

– Denne egenskapen bygger på informasjon samlet inn gjennom vår «Global Intelligence Network», der vi overvåker 120 millioner datamaskiner i 74 land, og supplerer dette med over 40 000 sensorer i 180 land. Datainnsamlingen ser 30 prosent av all e-posttrafikk i verden.

Informasjonen brukes blant annet til løpende vurderinger av tryggheten ved lenker. I Google-søk under Norton Safe Web får du opp ikoner som forteller om nettstedet det lenkes til er trygt, utrygt, eller ikke vurdert.

– Sikkerhetsinformasjon må være oppdatert. Vi kjører det vi kaller «pulsoppdateringer. I dag er dette hvert kvarter. Oppdateringene gjelder ikke bare virussignaturer, men også alt annet man trenger for å være beskyttet i så nær sanntid som mulig.

Olsen og Hellqvist mener grensesnittet tilfredsstiller behovene til forbrukere: Pakkens funksjoner er samlet under fire overskrifter: sikkerhet, ID-vern, pc-optimalisering (for å finne og løse problemer som gir redusert ytelse), og sikkerhetskopiering.

– Et eksempel fra sikkerhetskopieringen, er at det er enkelt å velge ulike oppsett. Man kan velge å sikkerhetskopiere alle musikkfiler, uavhengig av hvor de er, og man kan velge medium fritt. Man kan innstille på at alle bildefiler skal kopieres til en USB-pinne hver fredag kl 17. Gjenopprettingsfunksjonen viser mappestrukturen på pc-en, slik at man enkelt kan gjenopprette spesifiserte filer.

Lisensen på Norton 360 dekker tre pc-er. Under en pågående markedskampanje er det en ekstra lisens, i form av en ekstra cd som også kan brukes på tre pc-er. Prisen er avhengig av hvor mye nettlagring man ønsker. For 799 kroner får man 2 gigabyte på nettet. For 200 kroner ekstra får man 25 GB på nettet.

Symantecs nettlagringsprodukter koster 449 kroner per år for 25 gigabyte, og kan bygges til i trinn på 10, 25, 50 og 100 gigabyte.

Den enklere pakken Norton Internet Security, har de samme funksjonene for sikkerhet, ID-vern og nettverk som Norton 360, med unntak av innstilling av automatisk beskyttelse og «Safe Web», men mangler sikkerhetskopiering og pc-optimalisering. Norton Internet Security er også lansert i en utgave for Mac, med såkalt «dual protection» slik at den dekker både Mac- og Windows-partisjoner.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.