Vårkolleksjon for pc-sikkerhet

Her er Nortons nye våpen mot virustrusselen.

Figuren i sorthvitt er en av Nortons nye superhelter. Se www.nortonheroes.no.
Figuren i sorthvitt er en av Nortons nye superhelter. Se www.nortonheroes.no.

Her er Nortons nye våpen mot virustrusselen.

Vinteren har vært preget av ondsinnet kode. Conficker har til og med slått ut sikkerhetsorganisasjonen framfor alle i Norge, altså politiet, og det er avslørt hvordan offentlige tjenester som oppdager datainnbrudd, likevel lar ondsinnede lenker stå uberørt i månedsvis.

De har med andre ord mange gode argumenter, Kim Richard Olsen og Per Hellqvist fra IT-sikkerhetsselskapet Symantec, når de skal fortelle digi.no om vårkolleksjonen for sikkerhetsbevisste pc-brukere.

– Utviklingen i Norge er typisk for den internasjonale trenden, sier Hellqvist. – Trauste og solide nettsteder er i stadig større utstrekning kilde til smitte, som de får påført gjennom for eksempel SQL-injisering. Vi konstaterer også et nytt fenomen: Annonser som inneholder ondsinnede lenker eller kode. Dette er svært vanskelig å kontrollere, fordi den smittede annonsen rullerer: Den vises bare for hver tiende, eller for hver tusende besøkende.

Vårens e-post flommer over av «gode» sikkerhetstilbud.

– Problemet med disse, er at mange finner virus som du ikke har. Ofret lar dem kontrollere disken, og så lokkes man til å betale for å kvitte seg med dem. Man blir svindlet, og risikerer samtidig at det man betaler for, er ny ondsinnet kode.

En ny tendens i vinter er at ormene er tilbake. Ormer er ondsinnet kode som sprer seg selv.

– En periode var ormene erstattet av trojanere. Nå er det kommet nye ormer som leter opp sårbare pc-er. De infiserer, og sperrer for oppdateringer av både antivirus og Windows.

De mest kjente eksemplet er Downadup, som også sprer seg fra pc til USB-minne og så til nye pc-er. Pentagon hadde store problemer med en infeksjon blant styrkene i Afghanistan. Ellers er en ny trend omfattende misbruk av populære sosiale tjenester, i form av spam som ser ut til å komme fra Facebook, og falske lenker til Youtube-videoer.

Symantecs Norton-produkter supplerer tjenester fra operativsystemet. Helllqvist peker på at Windows Vista har en langt mer avansert sikkerhetsmodell enn Windows XP.

– Såkalt «driveby download», altså at man smittes bare ved å besøke et nettsted, fungerer ikke på Vista, der det er forbudt å eksekvere kode som hentes fra Internett-cachen.

Hellqvist og Olsen peker også på at kjørereglene for god pc-sikkerhet ikke er all verdens komplisert.

– Du skal sørge for å ha en backup, du skal følge opp alle oppdateringer på pc og antivirus, og du skal ikke kjøre som administrator til daglig. Får du et virusangrep, er det ofte lettere å gjenopprette fra en backup enn å sette i gang med å rense pc-en.

Det første produktet Olsen vil vise, er en serie sikkerhetsverktøy kalt «Gaming Edition».

– Mange unge kjører ikke sikkerhetsverktøy, fordi de oppfatter dem som invaderende, forstyrrende og ressurskrevende. «Gaming Edition» er bygget opp med utgangspunkt i tilbakemeldinger innhentet på ungdomssamlingen «Dream Hack» som kjøres to ganger i året i Sverige, og som er større enn det kjente norske påskearrangementet, «The Gathering».

Antiviruset merket «Gaming Edition», vil for eksempel ikke avbryte noe som skjer i fullskjerm, med mindre det er absolutt påkrevet.

Noen av løsningene som er dyrket i Gaming Edition, er også innebygget i Norton Internet Security, en helhetlig pakke som trapper opp vernet betraktelig fra det nivået operativsystemet er i stand til å gi. De er også lagt inn i det absolutt bredeste produktet, Norton 360, som nå er ute i versjon 3.0.

Figuren i sorthvitt er en av Nortons nye superhelter. Se www.nortonheroes.no.
Figuren i sorthvitt er en av Nortons nye superhelter. Se www.nortonheroes.no.

– Norton 360 henvender seg til familiesegmentet. Vi har gjort det raskere, mindre ressurskrevende og mer brukervennlig, og vi har lagt inn ekstra lisens i hver pakke. Spam-filteret som ble overført til en utvidet variant i fjor, har vi nå lagt tilbake i standardpakken. Installasjonstiden er redusert til 60 sekunder: Vi har kuttet ut «Windows Installer», og laget en egen rutine som flytter filer direkte fra cd-platen til pc-en. Da unngår man også å påvirkes av ondsinnet kode som innvirker på normale installasjonsprosesser i Windows, om man skulle ha noen slike på pc-en fra før. Ellers er minnebruken nede i ti megabyte, betydelig mindre enn tidligere.

En ny funksjon i Norton 360 er en egenskap som kan varsle om lenker man får opp i et Google-søk er trygge: «Norton Safe Web».

– Denne egenskapen bygger på informasjon samlet inn gjennom vår «Global Intelligence Network», der vi overvåker 120 millioner datamaskiner i 74 land, og supplerer dette med over 40 000 sensorer i 180 land. Datainnsamlingen ser 30 prosent av all e-posttrafikk i verden.

Informasjonen brukes blant annet til løpende vurderinger av tryggheten ved lenker. I Google-søk under Norton Safe Web får du opp ikoner som forteller om nettstedet det lenkes til er trygt, utrygt, eller ikke vurdert.

– Sikkerhetsinformasjon må være oppdatert. Vi kjører det vi kaller «pulsoppdateringer. I dag er dette hvert kvarter. Oppdateringene gjelder ikke bare virussignaturer, men også alt annet man trenger for å være beskyttet i så nær sanntid som mulig.

Olsen og Hellqvist mener grensesnittet tilfredsstiller behovene til forbrukere: Pakkens funksjoner er samlet under fire overskrifter: sikkerhet, ID-vern, pc-optimalisering (for å finne og løse problemer som gir redusert ytelse), og sikkerhetskopiering.

– Et eksempel fra sikkerhetskopieringen, er at det er enkelt å velge ulike oppsett. Man kan velge å sikkerhetskopiere alle musikkfiler, uavhengig av hvor de er, og man kan velge medium fritt. Man kan innstille på at alle bildefiler skal kopieres til en USB-pinne hver fredag kl 17. Gjenopprettingsfunksjonen viser mappestrukturen på pc-en, slik at man enkelt kan gjenopprette spesifiserte filer.

Lisensen på Norton 360 dekker tre pc-er. Under en pågående markedskampanje er det en ekstra lisens, i form av en ekstra cd som også kan brukes på tre pc-er. Prisen er avhengig av hvor mye nettlagring man ønsker. For 799 kroner får man 2 gigabyte på nettet. For 200 kroner ekstra får man 25 GB på nettet.

Symantecs nettlagringsprodukter koster 449 kroner per år for 25 gigabyte, og kan bygges til i trinn på 10, 25, 50 og 100 gigabyte.

Den enklere pakken Norton Internet Security, har de samme funksjonene for sikkerhet, ID-vern og nettverk som Norton 360, med unntak av innstilling av automatisk beskyttelse og «Safe Web», men mangler sikkerhetskopiering og pc-optimalisering. Norton Internet Security er også lansert i en utgave for Mac, med såkalt «dual protection» slik at den dekker både Mac- og Windows-partisjoner.

    Les også:

Til toppen