Varsler elendig PC-marked

– Kan bli det dårligste kvartalet i historien.

Varsler elendig PC-marked
Forvirring om plattformvalg og produkter som følge av lansering av Windows 8 vil føre PC-markedet kraftig ned i andre halvår, spår analytiker. Analysebyrået IDC tror også på nedgang i samme tidsperiode men er optimistisk for 2013. Da forventer de nemlig at markedet vil gjøre nye PC-investeringer som følge av det nye operativsystemet fra Microsoft. Bilde: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images / All Over Press

Analytiker Glen Yeung i den amerikanske storbanken Citigroup fikk mye oppmerksomhet da han presenterte et investeringsnotat til sine klienter fredag. Han advarer mot et elendig PC-marked for tredje kvartal, faktisk det svakeste i historien.

Flere av de store PC-aktørene, som HP og Dell, har vært negative med sine utsikter til andre halvår 2012. Forventingene til selskaper som Seagate, Microsoft, Nvidia og andre som lever i verdikjeden som PC-en genererer har også blitt kuttet.

– Vi har sett på leverandørkjeden gjennom august måned. Overalt hvor vi så var PC-resultatene dårlige. Det vi kommer til å ende opp med et det verste tredje kvartalet i historien for PCer. Utsiktene er ganske dystre, sa Yeung til TV-kanalen CNBC.

Ifølge finanstidsskriftet Forbes mener analytikeren at de svake økonomiske tidene i Europa. Men også forvirring rundt produktvarianter som en følge av Microsofts lansering av Windows 8 blir trukket frem som en forklaring. Dessuten, mener analytikeren, spiser nettbrett av markedet til PCer.

– Det blir stadig tydeligere at skiftet til personlige, tilkoblede mobile enheter har en innvirkning på det tradisjonelle klient-markedet, skriver Yeung som heller ikke har spesielt mye tro på at Intel vil levere sprek vekst i månedene vi har fremfor oss.

Sony var en av mange aktører som viste frem nettbrett-løsninger på årets IFA-messe i Berlin. Veksten for nettbrett vil spise veksten i PC-markedet mener analytiker.
Sony var en av mange aktører som viste frem nettbrett-løsninger på årets IFA-messe i Berlin. Veksten for nettbrett vil spise veksten i PC-markedet mener analytiker. Bilde: Adam Berry/Getty Images/All Over Press

– Vi anser serveren som Intels primære forbindelse med den nye æren for mobile enheter, skriver analytikeren som peker på at Intel har til gode å vise til suksess hva gjelder leveranser til selve enhetene.

Yeung og Citigroup er ikke alene om å spå markedet nedenom. IDC meldte i slutten av august at PC-markedet ville bli trist ut året ettersom stillstanden i markedet har bredt seg til Asia. IDC tror det vil bli levert 367 millioner pc-er til forbrukere og bedrifter verden over i 2012, knapt 0,9 prosent flere enn i 2011.

Fredag presenterte også Intel svakere forventinger til kommende kvartalet enn forventet, noe som gjorde at hele IT-sektoren fikk seg en trøkk på Wall Street. Intel falt nesten 4 prosent mens AMD falt tilbake nesten 5 prosent.

    Les også: