Vegvesenet klar med digitalt førerkort til Android og iPhone

Nå kan du slippe å måtte ha med deg det fysiske førerkortet ditt når du kjører bil.

Vegvesenet klar med digitalt førerkort til Android og iPhone
Nå får du førerkortet ditt som egen app fra Statens vegvesen enten du har iPhone eller Android-telefon. Appen kan kun brukes som gyldig legitimasjon ved eventuelt trafikkontroll. Det digitale førerkortet er imidlertid bare gyldig i Norge, og skal du leie bil, enten i Norge eller i utlandet, må du fortsatt i en periode vise fram plastkortet. Foto: Fredrik Hagen, NTB scanpix

Norge er dermed etter alt å dømme det første landet i Europa som ruller ut løsningen i full skala, melder Statens vegvesen på sine nettsider.

Ordningen trer i kraft fra tirsdag 1. oktober og gjelder for 2,2 millioner nordmenn.

Appen, som heter «Førerkort», er tilgjengelig på Apple store og Google play.

BankID fungerte ikke for alle tirsdag formiddag. Foto: Skjermdump

Det digitale førerkortet er gyldig dokumentasjon på dine førerrettigheter og gyldig som legitimasjon dersom du blir stoppet i trafikkontroll. Du trenger ikke å ha med plastkortet i tillegg.

Det digitale førerkortet er imidlertid bare gyldig i Norge, og skal du leie bil, enten i Norge eller i utlandet, må du fortsatt i en periode vise fram plastkortet.

Det vil fremdeles bli utstedt fysisk førerkort, både til dem som får førerkort for første gang, og ved fornying.

Pågangen til førerkortappen er en sannsynlig årsak til at BankID på mobil for Telia er utilgjengelig for enkelte av brukerne tirsdag formiddag. 

Les også