Vekst i hjemme-PC

I følge en markedsundersøkelse foretatt av Compaq Computer A/S, har andelen av hjem med PC økt fra 39 prosent til 46 prosent siden juni. Selskapet forventer at det skal selges 100 000 hjemme-PCer i '97.

I følge en markedsundersøkelse foretatt av Compaq Computer A/S, har andelen av hjem med PC økt fra 39 prosent til 46 prosent siden juni. Selskapet forventer at det skal selges 100 000 hjemme-PCer i '97.

En undersøkelse som er foretatt av Compaqs markedsavdeling konkluderer med at det vil bli solgt omtrent 100.000 PCer på hjemmemarkedet neste år og at 46 prosent av norske hjem har hjemmePC pr. idag.

-Vi har foretatt denne typen undersøkelser mange år på rad, og de har vist seg å slå til ganske bra. I år registrerte vi en økning på 15 prosent i folk som vurderer å kjøpe ny PC neste år, og det lover godt, sier Øyvind Thorsen som er markedsdirektør i Compaq Computers avdeling for retail-salg. Han tror, ut ifra tallene, at salget av hjemme-PCer vil få en etterlengtet vekst i 1997.

Lokkes av Internett

Årsakene til at hjemme-PC markedet nå øker kan være mange, men Steinar Paulsrud i Compaq tror at Internett er en av de viktiste.

- Lave priser i kombinasjon med billig Internett-tilgang virker fristende på mange kunder. Dette er sansynligvis noe av grunnen til at antallet brukere fortsatt øker, sier Paulsrud, markedskoordinator i Compaq.

Også Compaq har hatt god pågang i det siste, og de vil ikke ensidig gå med på at det er de mindre etablerte lavprismerkene som vinner kampen om kundene.

- Vi ser en tendens til at førstegangskjøpere velger det billigste alternativet uansett merke. De erfarne brukerne derimot, ser hvilken verdi kundestøtte og serviceavtaler har, og velger mer etablerte merker, sier Paulsrud og legger til at også den innebygde funksjonaliteten i kjente merke-PCer som Compaq, også er tiltrekkende for folk med tidligere PC-erfaring.

Hvorvidt prisene på den såkalte lavpris- eller "entry"-PCen vil stige eller synke neste år, er usikkert.

- Jeg tror prisene vil stige noe neste år. I år ligger en "entry"-konfigurasjon på rundt 13.000 kroner. Neste år tror jeg at dette vil øke noe, sier Morten Næss som er markedskoordinator i AST. Næss tror dessuten at det ikke vil bli de helt dramatiske endringer når det gjelder standard maskinvarekonfigurasjon.

-Jeg tror at den laveste standarden neste år vil være bygd rundt Pentium 133, ettersom dette er den tregeste prosessoren Intel vil fortsette å produsere i full skala, sier Næss, som forøvrig melder at det vil skje en videre utvikling på kapasitetsfronten på disk.

-Det vil sansynligvis ikke bli solgt maskiner med under 2 GB harddisk, sier han, og legger til at AST ikke lenger er så knyttet til de såkalte standardkonfigurasjonene som andre produsenter.

-Vi bygger vår produktportefølge rundt et såkalt livstiltilpasset konsept, der vi tilpasser PCen til hver enkel bruker, avslutter Næss.

Til toppen