Operativsystem-andeler blant pc-brukere har besøkt nettsteder hvor Net Application registrerer trafikken.
Operativsystem-andeler blant pc-brukere har besøkt nettsteder hvor Net Application registrerer trafikken. (Bilde: Net Applications)

Velger XP-brukerne Windows 7?

Brukes av stadig flere.

De nyeste tallene fra Net Applications, et selskap som registrerer nettleserbrukere på en rekke nettsteder verden over, viser en klart økende bruksandel for Windows 7 til nå i år. Faktisk er det første gang Windows 7 har passert 50 prosent brukssandel i målingene Net Applications. Microsoft har tidligere i stor grad gått god for tallene fra Net Applications. Det betyr ikke at tallene forteller hele sannheten. Statcounter, for eksempel, mer enn antyder at Windows 7-andelen er fallende.

Windows 7-andelen i tallene til Net Applications vokste med 0,79 prosentpoeng fra april til mai og har økt med 2,60 prosentpoeng siden januar.

Til sammenligning har andelen Windows 8.x-brukere ikke økt med mer enn 0,40 prosentpoeng fra april til mai, og 2,02 prosentpoeng siden januar. Med tanke på at det er Windows 8.x som er det nyeste Windows-operativsystemet, og det systemet som de fleste pc-er leveres trolig med i dag, er det overraskende at Windows 7-bruken øker mest.

Den økte bruken av i alle fall Windows 7 skyldes trolig at mange omsider kvitter seg med Windows XP. Bare fra april til mai falt XP-anden fra 26,29 til 25,27 prosent, omtrent halvparten så mange som bruker Windows 7, og ganske nøyaktig dobbelt så mange som bruker Windows 8.x.

I tallene til Net Applications er det ikke mulig å se nøyaktig hvor stor bruksandelen til andre typer operativsystemer er, bortsett fra OS X 10.9, som stadig øker. Siden alle andre OS X-versjoner, i tillegg til andre operativsystemer, bare er oppgitt som «Other», er det ikke mulig å si hvor mye av veksten til OS X 10.9 som skyldes oppgradering fra eldre versjoner. Men det samlede tallet for disse to kategoriene gått ned hver måned siden desember i fjor, totalt med omtrent ett prosentpoeng.

    Les også:

Til toppen