Vellykket «syretest» av Opera 9

Full nettleserstøtte for webstandarder er tydelig vanskelig å få til. Men det ser svært bra ut for neste utgave av Opera.

Full nettleserstøtte for webstandarder er tydelig vanskelig å få til. Men det ser svært bra ut for neste utgave av Opera.

Etter hvert som stadig flere velger andre nettlesere enn Internet Explorer, blir det enda viktigere for webutviklere å sette sammen nettsteder som fungerer godt i de nettleserne de besøkende benytter.

Dette gjelder ikke minst for kommersielle nettsteder, som ønsker å tjene penger ved å tilby de besøkende ulike tjenester eller varer. Hvis minst 20 prosent av kundene stenges ute, fordi nettstedet ikke støtter annet enn den mest utbredte nettleseren, kan inntektene også reduseres tilsvarende. Spesielt hvis disse potensielle kundene kan gå til en konkurrent for å få det de ønsker, i stedet for å

Det er selvfølgelig ønskelig å gjøre det mulig å lage websider som fungerer i alle nettlesere, uten å måtte gjøre spesialtilpasninger i etterkant. Webstandarder som HTML og CSS er opprettet for å gjøre dette mulig. Problemet ligger i de forskjellige nettlesernes manglende støtte for eller ulike tolkning av deler av webstandardene.

The Web Standards Project (WaSP) tilbyr en nettlesertest som kalles Acid 2. Denne "syretesten" er egentlig en svært avansert webside som tar i bruk en rekke egenskaper som er lite brukt, nettopp fordi så få nettlesere foreløpig støtter dem.

Testen er laget for å hjelpe nettleserleverandører med å sikre at deres nettleser støtter de gjeldende webstandardene. I praksis er det HTML, CSS og bildeformatet PNG som benyttes i testen. Det hele handler om å tegne opp et bilde som er helt likt det som er vist til høyre.

Lenge har det bare vært Apples Safari-nettleser som har kommet feilfritt gjennom testen. Det er uenighet om hvorvidt Konqueror og iCab faktisk greier det.

    Les også:

Nå viser det seg at også kommende Opera 9 kommer svært godt ut av testen. På denne siden gjengis en rekke bilder av hvordan forskjellige utgaver av Opera har gjort det i testen, i tillegg til Internet Explorer 6 og 7.

Som bildene viser, har Opera stadig nærmet seg et korrekt resultat. Også vår egen test med den nyeste "builden" av Opera 9, tilgjengelig her, viser et godt resultat:

Bildene av hvordan Acid 2-testen vises i Internet Explorer 7, viser at en del arbeid gjenstår for Microsoft. Selskapet har lovet langt bedre støtte for webstandarder i den neste utgaven av Internet Explorer.

Heller ikke den nyeste utgaven av Firefox 1.5.0.1 greier testen helt perfekt, selv om det ikke ser helt ille ut:

Til toppen