BEDRIFTSTEKNOLOGI

Velutstyrte Amigaer under utvikling

Amiga Inc. har utgitt en foreløpig oversikt over egenskapene til et par kommende Amiga-modeller. Likevel er mye uklart, ikke minst hva Transmeta gjør oppe i alt dette.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. juli 1999 - 08:31

Amiga Inc. publiserte nylig et teknologisk sammendrag om de kommende Amiga-modellene - eller MCC (Multimedia Convergence Computer) som de offisielt kalles. Det som er klart, er at det i første omgang blir to utgaver. Den ene blir en kompakt, integrert maskin med separat skjerm. Den andre vil være basert på et hovedkort i det standardiserte ATX-formatet og vil tilby langt bedre utvidelsesmuligheter. Maskinene vil ifølge Amiga Inc. ha et attraktivt design.

Den største hemmeligheten når det gjelder de kommende Amigaene er prosessoren. Det er i løpet av våren vært mange rykter om at det kan være en prosessor utviklet av Transmeta, selskapet der "Linux-pappa" Linus Torvalds er ansatt, som blir å finne under Amiga-skallet. Dette passer jo bra nå som Amiga skal bruke Linux som operativsystem. Ifølge Amiga Central skal Transmeta være blant de selskapene som ble listet opp som Amigas samarbeidspartnere i forbindelse med de nye maskin-modellene.

Uansett, ifølge Amiga Inc. er det selskapet som står bak prosessoren som foreløpig ikke ønsker å bli avslørt. Enkelte mener denne avsløringen vil komme i løpet av få dager, andre tror det først vil skje i forbindelse med den offisielle lanseringen av Amigaene senere i høst. Men de aller fleste observatørene tror det er snakk om Transmeta.

Tilbake til det som er offisiell informasjon. I tillegg til prosessoren, vil Amiga MCC være utstyrt med maskinvarestøtte for Linux-kjernen, Java VM og klassisk Amiga-emulering.

Amiga MCC vil være utstyrt med vanlig 168-pinners SDRAM, men det ventes at maskinene etter hvert vil støtte DDR SDRAM (Double-Data Rate Synchronous DRAM). Den kompakte modellen vil støtte opptil 288 MB minne, mens ATX-utgaven antakelig vil kunne håndtere én gigabyte med RAM.

Multimedia har alltid vært et sentralt område i forbindelse med Amiga. Amiga MCC vil være utstyrt med et kombinert 2D- og 3D-brikkesett fra ATI som ikke er kommet på markedet ennå. Det som er kjent er at brikkesettet vil være utstyrt med 32 MB 128-bit SDRAM grafikkminne. Maks oppløsning vil være 1920x1200 med 24 bits fargedybde.

Maskinene være utstyrt med DVD-ROM-spiller som standard og ha maskinvarebasert dekoding av MPEG-2. Inn- og utganger for både analog og digital video (PAL/NTSC/Secam/S-Video/Composite video) er standard. I tillegg vil maskinene inneholde TV-mottaker og muligens også en FM-mottaker.

Maskinene vil støtte det digitale lydsystemet AC-3 Dolby Digital 5.1.

Amiga Inc. anser nettverket som en selvfølgelig del av morgendagens datamaskin, men har ennå ikke helt avgjort hva slags støtte som skal bygges inn. Sannsynlig er det i alle fall at maskinene får et V.90-basert 56 Kbps modem og et 100 Mpbs Ethernet-kort. Men det er heller ikke usannsynlig at disse enten kan suppleres eller erstattes av en annen høyhastighetsløsning, muligens trådløs.

De nye Amigaene vil benytte vanlig E-IDE UltraDMA harddisker, den samme typen som benyttes i de fleste nye PC-er. Antallet er logisk begrenset til fire, men den kompakte utgaven av maskinen vil trolig ikke ha plass til mer enn to. I tillegg vil det finnes en åpen brønn med plass for en enhet for flyttbar media, for eksempel Zip, Jazz eller 120 MB floppy.

Utvidelsesmulighetene til Amiga MCC vil være gode. ATX-utgaven vil trolig få seks PCI-porter, kompaktutgaven må nøye seg med to. Men antallet USB-porter vil være svært bra, hele syv, hvorav to i fronten. Maskinene vil også ha støtte for infrarød fjernstyring og kanskje FireWire/IEEE1394. Det siste er ikke avgjort ennå.

Det blir spennende å se hvilket prisnivå disse maskinene vil legge seg på. For selv om maskinene hittil ser godt utstyrte ut, får man lite som ikke er bortimot standard på middels avanserte PC-er i dag. Prisen bør derfor ikke ligge stort over elleve tusen kroner (uten skjerm) for en Amiga med 64 MB minne og oppimot ti gigabyte harddisk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.