TELEKOM

Venter kraftig mobilvekst i Afrika

Cape Town (NTB-Reuters): Stadig flere afrikanere bruker mobiltelefon, noe som gir store økonomiske muligheter. Men myndighetenes bidrag er altfor lite, ifølge mobiloperatørenes interesseorganisasjon GSMA.

STORE MULIGHETER: Innen 2020 vil mange hundre millioner afrikanere få tilgang til mobiltelefon for første gang. GSMA anslår at andelen vil stige fra bare 15 til 80 prosent i perioden.
STORE MULIGHETER: Innen 2020 vil mange hundre millioner afrikanere få tilgang til mobiltelefon for første gang. GSMA anslår at andelen vil stige fra bare 15 til 80 prosent i perioden. Bilde: Colourbox
NTB
4. juni 2015 - 09:23

Innen år 2020 vil 80 prosent av Afrikas 800 millioner innbyggere ha tilgang til mobiltelefon, over dobbelt så mange som i dag, anslår GSMA.

Men myndighetene må gjøre mer for at dekningen også skal omfatte mer avsidesliggende strøk, ifølge Mortimer Hope, som er GSMAs Afrika-direktør.

Les også: Norske Opera satser i Afrika

Økonomisk vekst

Veksten i mobildata, som er et enda mer effektivt verktøy for å skape økonomisk vekst enn rene taletjenester, er også stor, men samtidig sinkes utviklingen av manglende styring av radiofrekvenser, framholder Hope.

For øyeblikket har om lag 15 prosent av afrikanerne tilgang til internett via mobiltelefoner.

– Det er veldig tidlig for data, men vi vil gjerne at det skal finnes overalt der det er talefrekvenser. Den ekstra utplasseringen av fysisk infrastruktur er ikke så stor som man skulle tro, sier Hope til nyhetsbyrået Reuters.

I tillegg kritiserer han afrikanske myndigheter for å være for trege med å få på plass lovverk som legger til rette for teleselskapenes vekst.

– Mange regjeringer i Afrika har utviklet bredbåndsplaner. Saken er at planene svært ofte bare ligger på hylla uten å bli satt ut i livet, sier han. (©NTB)

Les også: IBMs smarting skal få fart på kontinentet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.