Venter rekordsalg denne helgen

Analytikerne har enorme forventinger til iPhone 5-salget.

Venter rekordsalg denne helgen
I Sydney kunne de to første kundene til Apple sikre seg iPhone 5, natt til fredag norsk tid. Interessen rundt Apples nye telefon har vært enorm og analytikerne forventer at det blir solgt over 10 millioner telefoner bare denne helgen. Bilde: Cameron Spencer/Getty Images/All Over Press

Fredag startet salget av iPhone 5 og først ut var Sydney, Australia. Der hadde rundt 500 mennesker stått i kø for å sikre seg sitt eksemplar, melder Bloomberg News.

De er ikke alene. Det er forventet at iPhone 5 sin markedsdebut vil være den største forbrukerelektronikk-lanseringen i historien.

Analytiker Gene Munster i investeringsbanken Piper Jaffray antar at Apple vil selge svimlende 10 millioner enheter den første helgen enheten er til salgs. Ettersom to tredjedeler av Apples overskudd kommer fra nettopp iPhone, så er det kritisk for selskapet at den nye telefonen blir en suksess.

Med stor etterspørsel så kommer også utfordringene med å få levert. Investeringsbanken Barclays forventer at selskapet vil få mangler i sin leverandørkjede og dermed ikke får levert det antall telefoner som markedet vil ha. Blant annet har Apple utsatt leveringen på telefoner som er forhåndsbestilt til uti oktober.

De første 24 timene iPhone 5 kunne forhåndsbestilles solgte Apple 2 millioner enheter, noe som er ny rekord for selskapet og rundt dobbelt så mange som iPhone 4S, den forrige modellen.

"Hvordan ser desperasjon egentlig ut? Vis din støtte og delta i denne liksom-matkøen" sto det på en plakat i Sydney. Der hadde hundrevis av Apple-kunder stilt seg opp i håp om å sikre seg et eksemplar. En av dem var Steve Wozniak - en av Apples gründere.
"Hvordan ser desperasjon egentlig ut? Vis din støtte og delta i denne liksom-matkøen" sto det på en plakat i Sydney. Der hadde hundrevis av Apple-kunder stilt seg opp i håp om å sikre seg et eksemplar. En av dem var Steve Wozniak - en av Apples gründere. Bilde: Cameron Spencer/Getty Images/All Over Press

Først neste uke blir telefonen tilgjengelig for norske forbrukere, men det er usikkert hvor mange telefoner som er tilgjengelige i markedet. I de markedene hvor telefonen slippes i dag har imidlertid folk stilt seg i kø helt siden forrige uke – da telefonen ble lansert.

I Frankrike meldes det imidlertid om streikelyst hos ansatte i Apples butikker. En av fagforeningene som organiserer Apples butikkansatte har truet med streik på dagen telefonen slippes etter at forhandlinger mellom de ansatte og ledelsen brøt sammen. Det melder Reuters.

    Les også: