AVTALER & KONTRAKTER

Venter svakeste Apple-tall på ti år

Over 1 000 milliarder kroner forduftet.

Apples toppsjef, Tim Cook, har ledet selskapet i 18 måneder når han onsdag kveld fremlegger resultater for selskapets regnskapsmessige første kvartal. Får analytikerne rett vil han levere resultatnedgang i forhold til samme periode i fjor. Det vil i så fall bli første gang siden 2003.
Apples toppsjef, Tim Cook, har ledet selskapet i 18 måneder når han onsdag kveld fremlegger resultater for selskapets regnskapsmessige første kvartal. Får analytikerne rett vil han levere resultatnedgang i forhold til samme periode i fjor. Det vil i så fall bli første gang siden 2003. Bilde: Kevork Djansezian/Getty Images/All Over Press
22. jan. 2013 - 08:08

Onsdag kommer Apples resultatet for sitt regnskapsmessige første kvartal og markedet forbereder seg på at selskapet vil fremlegge de svakeste resultatene på ti år.

Hvert eneste kvartal, utenom ett, siden 2003 har Apple levert en resultatvekst på mer enn ti prosent. Men for sitt første kvartal i inneværende regnskapsår, som ble avsluttet 31. desember, er det forventet at selskapet vil levere en resultatnedgang på 2 prosent til 12,8 milliarder dollar. Det viser en gjennomgang av forventingene som Bloomberg News har foretatt.

Salgsinntektene er ventet å stige med 18 prosent til svimlende 54,8 milliarder dollar: Selv om det er imponerende sterk vekst er det den laveste veksttakten siden 2009. Økende produksjonskostnader, sterkere konkurranse fra Samsung og svakere vekst i smarttelefonmarkedet er årsakene til at Apples resultater ventes å falle.

Økte produksjonskostnader, kraftig konkurranse fra Samsung og svakere vekst i smarttelefon-markedet er de tre hodepinene som besøker Apple-topp Tim Cook fortiden. Men selskapet leverer uansett svært imponerende resultater onsdag  kveld. <i>Bilde: Getty Images/All Over Press</i>
Økte produksjonskostnader, kraftig konkurranse fra Samsung og svakere vekst i smarttelefon-markedet er de tre hodepinene som besøker Apple-topp Tim Cook fortiden. Men selskapet leverer uansett svært imponerende resultater onsdag kveld. Bilde: Getty Images/All Over Press

Siden september har Apples aksjekurs falt nesten 30 prosent. Det tilsvarer 190 milliarder, over 1 000 milliarder norske kroner, som har forsvunnet fra markedsverdien til verdens klart største IT-selskap.

Men Apple har for vane å gjøre skam på forventingene. Ifølge Bloomberg News har de levert bedre resultater enn hva analytikerne har forventet i alle utenom tre kvartaler siden 2006.

Uansett hvordan resultatene kommer onsdag vil Apple være en helt imponerende pengemaskin i IT-verdenen. Bare salget av iPhone i fjerde kvartal alene overgår den samlede omsetningen til Google eller Microsoft. Seksti prosent av det samlede overskuddet som blir generert i smarttelefon-markedet ender faktisk opp i kassen til Apple.

Men hyperveksten selskapet har opplevd vil ikke vare evig, noe analytikerne begynner å forstå. En analytiker peker på at dersom veksten til Apple hadde fortsatt med uforminsket styrke i fem år så ville omsetningen nå svimlende 1,2 billioner dollar, eller tilsvarende brutto nasjonalprodukt til Australia.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.