RESULTATERFINANS

Verdens børser kollapser

Det går mot tidenes smell for aksjemarkedet når de amerikanske børsene åpner om få minutter. Oslo Børs er så langt ned fire prosent, mens Nasdaq ser ut til åpne ned fem prosent.

Ole-Andreas Krohn og Oddmund Grøtte
14. mars 2001 - 15:13

Handel med såkalte Nasdaq futures, som handles nesten 24 timer i døgnet, tyder på at vi står foran en tilnærmet kollaps på de internasjonale børsene når amerikansk handel åpner opp.

Grensen for maksimal nedgang før Chicago Mercantile Exchange stopper handelen, er nådd, og handelen har i realiteten vært stanset i de siste to timene. Å stanse handelen er i utgangspunktet en dramatisk avgjørelse. Ordningen ble innført etter krakket i 1987 for å søke å unngå fritt fall og panikk i markedet.

Det har vært flere stans de siste ukene i handelen med Nasdaq futures, men aldri over så langt tidsintervall.

I praksis fungerer dette slik at det er bare lov å kjøpe på den siste selgerkurser, hvilket i innebærer at det kun er mulig å kjøpe kursene oppover. Dersom det ikke er kjøpere er handelen låst.

Den bredere S&P futures faller også kraftig og handelen er stoppet. I skrivende stund er futures ned 32 poeng - tilsvarende en negativ åpning på minus 2,5 prosent.

Aksjekursene faller også i Europa og Oslo Børs følger etter i dragsuget.

En kort oppsummering klokka 15.00 viser at FTSE er ned 3,7 prosent, Stockholm er ned 4,4 prosent, DAX er ned 4,1 prosent og CAC er ned 3,4 prosent. Til sammenligning er totalindeksen på Oslo Børs ned 3,7 prosent etter en positiv åpning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.