FORBRUKERTEKNOLOGI

Verdens første «Facebook»-pc

Jolibook leveres med Jolicloud 1.1, et OS beregnet på moderne bruk av nettet.

Jolibook er framstilt i samarbeid med den britiske produsenten Vye, og er foreløpig bare til salgs i Storbritannia.
Jolibook er framstilt i samarbeid med den britiske produsenten Vye, og er foreløpig bare til salgs i Storbritannia.
22. nov. 2010 - 14:04

Jolicloud, et fransk selskap som ble unnfanget sommeren 2008 for å lage en «organisk» bærbar pc, melder at de nå er klar med verdens første «Facebook-pc». Det er slik gründer Tariq Krim beskriver Jolibook, en lettvekter med 10,1 tommers skjerm, i et intervju med Wall Street Journal.

Den opprinnelige ideen var å lage en pc som skulle være så «grønn» som mulig og framstilles etter prinsippene for «fair trade». Maskinen skulle utstyres med et «Internett operativsystem», og med gratis programvare hentet fra web.

Krim satte ut på vandring verden over for å lufte ideen. Han endte med å skjære kraftig ned på prosjektet, og fokusere bare på å bygge selve operativsystemet. Ifølge selskapets blogg ble betafasen for dette operativsystemet nådd 29. mars i år, med en versjon døpt «Jolicloud Robby Pre-Final». De påfølgende ukene ble brukt til å finpusse systemet og til å legge til flere applikasjoner. Offisielt sett ble Jolicloud 1.0 derfor lansert 9. juli i år, og ble fulgt opp av versjon 1.1 19. oktober.

Det er et samarbeid med den britiske pc-produsenten Vye som gjør Jolicloud i stand til å lansere Jolibook, en «netbook» bygget rundt Intel-prosessoren Atom N550 og med Jolicloud 1.1 ferdig installert.

Jolibook har en harddisk på 250 gigabyte, én gigbyte DDR3-minne, innebygget WLAN, innebygget Bluetooth, 8-i-1 minnekortleser, tre USB 2.0-utganger, kamera på tre megapiksler, skjermoppløsning i 1024x600 og veier 1,35 kilogram. Batteriet skal tåle sju timers vanlig arbeid. På grunn av egenskaper i operativsystemet, er pc-en klar til bruk i løpet av svært få sekunder. Fra nettstedene til både Vye og Jolicloud selges Jolibook for 279 pund, i underkant av 2700 kroner, inklusiv britisk merverdiavgift.

Utgangspunktet for Jolicloud er Ubuntu. En av nyhetene i 1.1 er en ordning som sikrer kontinuerlig synkronisering med Ubuntus basissystem.

Det Jolicloud tilbyr utover Ubuntu, dreier seg om håndtering av applikasjoner og nettjenester. Jolicloud er spesielt orientert mot Google-tjenester, og mot sosiale tjenester som Facebook, Twitter og Skype. Grensesnitt og operasjoner som installasjon er programvare er forenklet utover det Ubuntu tilbyr. Slik ser en typisk Jolicloud 1.1 arbeidsflate ut (bildet i bakgrunnen kan byttes etter ønske):

Operativsystemet Jolicloud 1.1 bygger på Ubuntu og gir enkel tilgang til et bredt tilbud av applikasjoner, samt verktøy for å mestre sosiale nettjenester.
Operativsystemet Jolicloud 1.1 bygger på Ubuntu og gir enkel tilgang til et bredt tilbud av applikasjoner, samt verktøy for å mestre sosiale nettjenester.

Den grunnleggende ideen for Jolicloud er å «få datamaskiner til å se ut som de er bygget for web». Nettjenester åpnes som om de var egne applikasjoner, og ikke som vinduer i en nettleser. Med andre ord: Alle «webapps» ser ut som «apps». Denne funksjonaliteten bygger på html 5.

Programvare hentes fra en oversiktlig «appcenter», foreløpig med over 750 applikasjoner. Å installere noe lokalt krever ikke mer enn ett klikk. Appcenter viser om et stykke programvare allerede er installert eller ikke.

Sosiale tjenester legges opp slik at man fort får oversikt over hva alle venner holder på med, og i hvilke fora. Filhåndteringen gir en felles oversikt over både lokale mapper og personlige mapper i nettskyen.

Legg merke til søkefeltet øverst i arbeidsflaten: Den brukes til alle typer søk, det vil si i applikasjoner og tjenester, samt lokale filer, i tillegg til web.

Jolicloud 1.1 kan lastes ned og installeres på enhver pc, eventuelt i en egen partisjon dersom man ønsker å beholde Windows. Filhåndteringen i Jolicloud gjør det mulig å nå alle mapper underlagt Windows.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.