«Verdens kraftigste ruter»

Ny modell fra Alcatel-Lucent kan håndtere 42 terabit per sekund.

7950 XRS kommer i tre varianter. I forgrunnen: XRS-20 på ett rack, den eneste modellen som vil kunne leveres i år. Kapasiteten er 16 terabit per sekund. Ruteren støtter 80 100GE-grensesnitt (100 gigabit per sekund).
7950 XRS kommer i tre varianter. I forgrunnen: XRS-20 på ett rack, den eneste modellen som vil kunne leveres i år. Kapasiteten er 16 terabit per sekund. Ruteren støtter 80 100GE-grensesnitt (100 gigabit per sekund). (Bilde: Alcatel-Lucent)

Ny modell fra Alcatel-Lucent kan håndtere 42 terabit per sekund.

Den store nyheten på teknologisymposiet til Alcatel-Lucent i Silicon Valley er en ny internettruter, beregnet på store nettoperatører, som påstås å være verdens kraftigste.

Apparatet heter 7950 XRS, og utgjør Alcatel-Lucents inntreden i markedet for kjernerutere til internettrafikk, et marked som anslås til 4 milliarder dollar i året.

Leverandøren lover overlegen kapasitet og koplingsevne («connectivity»), større energieffektivitet og «dramatisk lavere» kostnader for dem som driver globale nettverk.

Kunngjøringen samkjøres med støtteerklæringer fra referansekunder som BT, NTT og Verizon. Alle viser til sterkt økende trafikk i globale IP-nettverk, og til et behov for kraftigere kjernerutere.

XRS-20 kan leveres i tredje kvartal i år.
XRS-20 kan leveres i tredje kvartal i år.

7950 kommer i tre størrelser, henholdsvis halvrack, helrack og dobbelrack.

Den kraftigste modellen, dobbelracket XRS-40 blir tilgjengelig i første halvdel av 2013. Den kan rute 42 terabit per sekund, og støtter 160 100GE-grensesnitt (100 gigabit per sekund). Konstruksjonen støtter 2 terabit per spor: Ruteren kan oppgraderes for å sikre videre vekst, lover Alcatel-Lucent.

Halvracket XRS-16c blir også først tilgjengelig i første halvdel av 2013. Den kan rute 6,4 terabit per sekund, og beskrives som «ideell for kjerneruting av mindre ‘point of presence’ noder med maksimal fleksibilitet». Den har 32 grensesnitt av typen 100GE, og er konstruert for 1 terabit per spor.

Helracket XRS-20 blir derimot tilgjengelig i tredje kvartal, og er for øyeblikket i flere tester. I praksis dreier det seg om en halv XRS-40, og det vil bli mulig å kombinere to XRS-20 til én XRS-40.

Alle modellene støtter et omfattende sett med IPv4 og IPv6 ruting, MPLS («multiprotocol label switching», for å unngå komplekse oppslag i rutingtabeller) og infrastrukturtjenester. De drives av Alcatel-Lucents SR OS og har et felles administrasjonssystem.

Til toppen