RESULTATERFINANS

Verdien av det nordiske PC-markedet faller

Du har til nå blitt fôret med at det er kjøpefest i PC-bransjen. Men nye tall viser at verdien av det nordiske PC-markedet faller parallelt med PC-prisene.

24. nov. 2003 - 09:39

IDC er ute med en ny undersøkelse på det nordiske PC-markedet. Til nå er det slått fast at det er en skikkelig kjøpefest i det nordiske PC-markedet. Tall fra IDC viser at salget i Norden i tredje kvartal steg med hele 20 prosent til 763.000 enheter. Det var Finland og Danmark som ledet an, med en vekst i begge markeder på over 35 prosent.

Utviklingen i det svenske markedet var svakest i Norden i tredje kvartal. Her steg PC-salget med kun tre prosent.

Det er fortsatt boomen i salget av bærbare-PCer som leder an, men også salget av stasjonære PC-er viste tosifret prosentvis vekst i Norden.

Et viktig poeng for PC-leverandørene og for hele databransjen er at det, til tross for kjøpesfesten, var et fall i den totale verdien av det nordiske PC-markedet. Knallhard konkurranse om kundene har ført til at prisene på PC-er er dumpet så lavt at verdien av det totale nordiske PC-markedet har falt.

- Ettersom forbrukerens tiltro til markedet har steget og begrensningene i selskapenes IT-budsjetter er blitt redusert, så PC-markedet ut til å gå mot en bedring. PC-leverandørene og forhandlerne osv. så frem til dette og angrep markedet aggressivt for å trekke ut mest mulig fordeler av det. Resultatet har blitt et kraftig prispress, skriver IDC i en rapport.

Ifølge analysebyrået har PC-prisene på nordisk basis falt med hele 30 prosent på kun ett år. Et kraftig fall i dollarkursen har også bidratt til prisraset i PC-markedet.

IDC peker på at en økning i dollarkursen igjen vil føre til en svekkelse av PC-etterspørselen, ettersom prisen på PC-er da igjen vil stige.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.