BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Verste nedetid i nettskyens historie

Kjente nettsteder ute av drift etter omfattende Amazon-problemer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. apr. 2011 - 10:24

Flere hundre kunder, inkludert relativt kjente nettjenester som Foursquare, Quora og Reddit, ble torsdag i forrige uke rammet av problemer ved Amazons datasenter i Northern Virginia.

Ifølge eWeek meldte Amazon første gang om problemer klokken 1.41 om natten (PDT) den 21. april. Selskapet kunngjorde da et det da undersøkte høye forsinkelser og feilrater knyttet til lagringsproduktet Elastic Block Store (EBS) og tilknytningsproblemer knyttet til EC2 ved det aktuelle datasenteret.

Nå, fem dager etter at problemene oppstod, meldes det fortsatt om «Instance connectivity, latency and error rates» og «Database instance connectivity and latency issues» for Northern Virginia-anlegget på Amazons statusside. Det er uklart hvor raskt Amazon skal ha løst de verste problemene, men de tre nevnte nettstedene skal ha fungert stabilt siden fredag.

Amazon skal ha jobbet med å gjenopprette en mengde lagringsvolumer, men kom i går fram til at noen av disse lagringsområdene ikke lar seg fullt ut gjenopprette. Det dreier seg om 0,07 prosent av lagringsvolumene som er lokalisert på den amerikanske østkysten. Kundene som eier disse, vil bli kontaktet.

Amazon har fortsatt ikke kommet med noen endelig forklaring på hva som har gått galt, men episoden omtales av bransjeaktøren Thorsten von Eicken som den verste nedetiden i nettskyens historie. Selskapet får også kritikk for mangelfull kommunikasjon med kundene, i alle fall i den første perioden.

Datoen som nedetiden startet, den 21. april 2011, er litt spesiell. Ifølge The Sarah Connor Chronicles skal Skynet ha startet angrep mot menneskene denne dagen. Men Amazon avviser her at Skynet skal ha hatt noen med nedetiden å gjøre.

Amazon garanterer 99,95 prosent oppetid, noe som innebærer knapt 4,5 timer nedetid i året.

For en del av tjenestene som opplevde langvarig nedetid på grunn av Amazons problemer, kan løftene om såpass høy oppetid ha ført til at de ikke har investert i reseveløsninger som ville ha tatt over da Amazon-tjenesten falt ut. I blogginnlegget skriver von Eicken også om mulige løsninger på dette.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.