Vet ikke hvor mye Windows 10 vil koste

Det viktigste er å få det ut blant folk, sier Microsoft.

Vet ikke hvor mye Windows 10 vil koste
Fra besøkssenteret hos Microsoft i Redmond, USA. Bilde: Stephen Brashear

Det er allerede godt kjent at det blir gratis å oppgradere til Windows 10 fra eldre versjoner av operativsystemet i løpet av det første året etter lansering. Microsoft er fast bestemt for å få flest mulig brukere over til Windows 10 så raskt som mulig, og deres uttalte mål er en milliard enheter med den nye Windows-versjonen innen et par år. 

Men hva skjer etter at det første gratisåret er over? Det er tydeligvis ikke helt avklart. 

Det var Windows-visesjefen Joe Belfiore som påpekte dette da han snakket med pressen i løpet av Build-konferansen forrige uke. Hans nøyaktige ord var «Jeg vet ikke», da han ble spurt om hvordan kundene skal få hendene sine på Windows 10 etter at det første året er gått ut.

Fokus på oppdateringer

Belfiore sier også at Windows 10 kan på sikt fungere med en modell som ligner på det vi kjenner fra smartmobiler i dag, og at brukere som oppgraderer gratis fra eldre versjoner skal kunne regne med nye funksjoner og oppdateringer i lang tid fremover. 

Det er altså ikke så mye konkret informasjon å spore opp, men strategien er tydelig: Windows 10 skal bli mer som en langvarig tjeneste og mindre som ett operativsystem man betaler for én gang.

Les også: iOS og Android kommer til Windows 10.

Microsoft tar tross alt en god del sjanser med det nye operativsystemet, og det å gi bort Windows 10 til så mange brukere som mulig på kortest mulig tid er et viktig element av dette. 

Vi vet heller ikke når Windows 10 nøyaktig kommer, bortsett fra at det skal skje i sommer. Belfiore har imidlertid allerede fortalt at verken alle funksjoner eller alle plattformer vil være tilgjengelige da. Desktop-versjonen av operativsystemet kommer først, mens Windows 10 for mobiler ventes noe senere. Man kan også vente seg flere oppdateringer med nye funksjoner utover høsten, sier Microsoft - blant annet støtte for utvidelser i den nye nettleseren Edge er noe som ikke vil være klart til lansering. Spørsmålet blir dermed hvor mange funksjoner egentlig blir ferdige til lanseringen, og om det dermed er fare for at Windows 10 kan fremstå som forhastet når det endelig slippes.