JUSS OG SAMFUNN

Vet på et blunk hvor skuddene falt

Tingenes internett i bruk for å avdekke skyteepisoder.

En operatør fra SST overvåker innkomne lyder fra sensornettverket for å bekrefte at det faktisk dreier seg om en skyteepisode, før han eventuelt kontakter politiet.
En operatør fra SST overvåker innkomne lyder fra sensornettverket for å bekrefte at det faktisk dreier seg om en skyteepisode, før han eventuelt kontakter politiet. Bilde: SST
28. juli 2014 - 13:56

Det amerikanske teknologiselskapet SST har utviklet en løsning som kan avdekke skyteepisoder i tilnærmet sanntid. Det skjer ved hjelp av Tingenes internett, skriver Cnet.

ShotSpotter, som produktet heter, består av en serie akustiske sensorer (rundt 5-10 per kvadratkilometer) som fanger opp lyden av skuddsalver.

Dataene kan bli overført over mobilnettet. Programvare sørger ved hjelp av analyse for å kartlegge og identifisere hvor skuddene falt med en oppgitt høy grad av nøyaktighet.

Falske positive

Teknologien klarer ikke å skille mellom type skytevåpen som er brukt, men merker om det er automatvåpen og kan avsløre nøyaktig plassering også ved flere samtidige skytere, hevder selskapet.

Løsningen har egne filtre som skal filtrere vekk falske positive som smell fra eksospotter eller fyrverkeri. I tillegg blir det overført korte lydklipp slik at en overvåkingssentral kan bekrefte dem manuelt.

– SSTs operatører sjekker dataene for å forsikre at det faktisk er skuddlyder, før de informerer politiet om hvor hendelsen inntraff. Politiet får vanligvis rapporten i løpet av 30 til 45 sekunder, skriver Cnet.

Også innendørs

Selskapet ble etablert allerede i 1995 og løsningen er tatt i bruk i mer enn 80 byer, hovedsaklig amerikanske byer som Miami, Boston, Oakland og Washington D.C., men også enkelte utlandske byer som Rio de Janeiro i Brasil.

Nylig begynte selskapet også å tilby en innendørs-variant kalt SecureCampus, som hittil er tatt i bruk ved en videregående skole (high school) og et universitet. Dette systemet bruker andre typer mikrofoner for å fange opp mulige skuddlyder, og kan suppleres med infrarøde lysdetektorer som kan fange opp varmen eller stikkflammen som oppstår i munningen når et våpen blir avfyrt.

– Slik teknologi kommer til å bli like utbredt som brannalarmer er innen et par tiår, hevder selskapet på nettsidene sine.

At teknologien er utviklet i USA kommer neppe som en overraskelse. Hvert år blir mer enn 30.000 mennesker drept med skytevåpen i USA, viser tall fra det statlige Centers for Disease Control and Prevention. Det er med solid margin mer enn i noe annet land.

Bare i forrige måned har landet opplevd de siste av en serie tragiske skyteepisoder på skoler og universiteter. Det er en utvikling flere har beskrevet som nærmest en epidemi av skytevold i USA.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.