Abonner
JUSS OG SAMFUNN

– Vi overvåker ikke i Norge

E-tjenesten tilbakeviser avsløringer.

Generalløytnant Kjell Grandhagen benektet at norsk etterretning overvåker norsk mobiltrafikk. På en pressekonferanse slo han fast at datainnsamlingen de har foretatt, og delt med amerikanske myndigheter, var gjort i utlandet.
Generalløytnant Kjell Grandhagen benektet at norsk etterretning overvåker norsk mobiltrafikk. På en pressekonferanse slo han fast at datainnsamlingen de har foretatt, og delt med amerikanske myndigheter, var gjort i utlandet. Bilde: Avisenes Nyhetsbyrå/All Over Press

Etterretningstjenesten rykket tirsdag ut etter avsløringer i Dagbladet om mobilovervåkning i Norge. Dokumenter lekket av NSA-varsler Edward Snowden koblet Norge til den massive overvåkningsskandalen som har hjemsøkt de amerikanske hemmelige tjenestene siden i sommer.

Ifølge Dagbladet skal NSA ha fått tilgang til 33 millioner mobilsamtaler fra Norge.

På pressekonferansen slo sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen fast at dette ikke dreier seg om samtaler, men metadata. Altså: Datasett i hver enkelt samtale. Det betyr at antall samtaler som er registrert er mye lavere.

– Vi kan avklare at dette ikke dreier seg om amerikansk etterretningsinnsamling i Norge, men noe ganske annet, nemlig norsk etterretnings egen innsamling av data til støtte for norske militære operasjoner utenlands samt innhenting relatert til internasjonal terrorisme, også dette utenlands, sa Grandhagen på pressekonferansen, ifølge Dagbladet.

– Dette er altså ikke innhenting i Norge eller mot Norge, men norsk innhenting som deles med amerikanerne, understreket Grandhagen.

Han kunne imidlertid bekrefte at e-tjenesten deler denne informasjonen med amerikanske myndigheter, og at dette har skjedd, skjer og ville skje i fremtiden.

At etterretningstjenesten stilte opp til pressekonferanse og bedyret at datainnsamlingen ikke gjelder norske borgere, tok også presset vekk fra de to største mobiloperatørene i Norge: Telenor og Netcom. Tidligere tirsdag, før E-tjenesten kom med sin redegjørelse, varslet Post- og teletilsynet at de ville gå gjennom saken for å besvare spørsmålet: Hvordan kunne dette skje.

    Les også:

Les mer om: