Abonner
JUSS OG SAMFUNN

– Vi skal hacke tilbake

Danmark ruster til kyberkrig.

Den danske forsvarsminister Nick Hækkerup varsler at Danmark etablerer en militær digital angrepsenhet som skal bite fra seg i kyber-rommet.
Den danske forsvarsminister Nick Hækkerup varsler at Danmark etablerer en militær digital angrepsenhet som skal bite fra seg i kyber-rommet. Bilde: Det danske forsvarsdepartementet

Eksemplene på at konflikter flytter seg fra landjorden til kyberrommet er mange, senest angrepet New York Times utført av kinesiske aktører. I Norge har forsvaret etablert en egen kyberenhet, som skal holde oppe vårt digitale festningsverk.

I Danmark skapte det denne uken bølger da forsvarsminister Nick Hækkerup røpet noe av landets strategi for forsvar av sitt kyberrom. Det melder danske Computerworld.

– Vi skal ha hackere som kan hacke tilbake, sa forsvarsministeren på Dansk ITs årlige sikkerhetskonferanse. Det er det danske forsvarets etterretningstjeneste som skal rustes opp til også å gjøre aktive digitale intervensjoner.

– Vi vil gå ett skritt lengre med våre kyber-enheter, sier forsvarsministeren som svarer følgende på hva den angrepsklare enheten skal benyttes til:

– Våre hackere skal brukes til både etterretningsvirksomhet og til dedikerte operasjoner. I sakens natr handler det om hemmelig virksomhet. Jeg kan ikke gå mer i detalj enn det, uttalte ministeren på konferansen ifølge den danske avisen.

Den danske ministeren kunne også fortelle at de for tiden prioriterer med å få avdekket de svake punktene i Danmarks kritiske infrastruktur og myndighetenes systemer.

– Blir vi i stand tikl å stoppe inngrep? Nei, men vi kan glede oss over de muligheter vi får til å imøtegå de truslene som kommer, sier Hækkerup ifølge danske Computerworld.

I Norge har vi også etablert enheter som skal sikre våre digitale interesse. I 2011 skiftet Forsvarets informasjonsinfrastruktur navn til «Cyberforsvaret» og ble en egen forsvarsgren på linje med hæren og marinen. Men om Norge også har digitale angrepsgrupper som skal kunne «hacke tilbake» er ikke kjent.

Men det er på det rene at denne delen av forsvaret nå rustes opp over hele verden.

    Les også:

Les mer om: