Video: Bitraf – et av Norges mest kreative skaperverksteder

Elias Bakken har laget kameraslider som styres av PlayStation-kontroller.

Video: Fredrik Ibsen Brynildsrud

Elias Bakken har laget kameraslider som styres av PlayStation-kontroller.

Hei, dette er en Ekstra-sak som noen har delt med deg.
Lyst til å lese mer? Få fri tilgang for kun 235,- i måneden.
Bli Ekstra-abonnent »

BITRAF, OSLO (digi.no): På det såkalte «makerspacet» Bitraf bugner det over av kreative hoder som tilbringer mye av fritiden sin her for å lage allverdens mulige ting.

Torsdager fra klokken 18:00 er det  «byggekveld» på Bitraf; en tid der det er høyest aktivitet blant medlemmene og inspirasjonen får plass til å boltre seg. Det betyr ikke at det ikke er mulig å dra innom andre dager, for skaperverkstedet er nemlig åpent for alle hver eneste dag.

Du kan selv velge dersom du ønsker å bli medlem av Bitraf, med en rekke forskjellige medlemsfordeler. Blant annet kreves det medlemskap for å operere ulike maskiner, som for eksempel laseren.

Det er også mulig å leie kontrolplass inne på Bitraf, og startups som Plaato og Equator Aircraft har gjort akkurat det. Plaato har hatt stor suksess med sin digitale gjærlås, som har kunder fra alle verdenshjørner, mens Equator Aircraft er i god vei med å lage et elektrisk amfibisk fly. Det vil si et fly som kan fungere vel så godt på vann som på land.

Bitmart

Bitraf har en egen butikkløsning kalt Bitmart, både med kiosktilbud der du kan kjøpe leskedrikk og snacks, men også med en rekke materialer det ikke er så lett å skaffe seg i butikker i Norge.

Jens Brynildsen har vært medlem i Bitraf siden april 2012, en måned etter Bitrafs opprettelse. Han kan fortelle om det brede utvalget Bitmart har å tilby.

– I Bitmart selger vi en rekke råmaterialer som hele plater og småplater av tre, plastplater, et stort utvalg skruer, fresestål til CNC-maskinene, loddeutstyr, elektronikk og fagbøker skrevet av medlemmene våre, samt masse mer forteller Brynildsen.

Bimarts logo.
Bitmart, den selvbetjente butikken på Bitraf. Foto: Fredrik Ibsen Brynildsrud

– Butikken er selvbetjent og omsetter for 50-60.000 kroner i måneden. Mange av tingene vi selger er nesten umulig å få tak i annet enn på nett, så da er det en del som kommer hit for å kjøpe tingene de trenger fysisk.

«Gjørokrati»

På Bitraf benytter de seg av et såkalt gjørokrati. Dette innebærer at den som gjør noe bestemmer.

Dersom noe ikke fungerer som det skal er det opp til hvert enkelt medlem å ta tak i saken. På samme måte er det ditt ansvar å fikse noe du selv er misfornøyd med.

Bitraf-medlem Jens Brynildsen. Foto: John Daley/Marc Thiele

Ifølge Brynildsen har dette vist seg å fungere strålende i praksis.

– Jeg kjenner ikke til noen som har klaget på vårt system ennå, og heller tvert imot. Ved å si at alle har lov til å gjøre de tingene som trengs å gjøres, så blir det faktisk gjort, konstaterer Brynildsen.

– Dersom noen skulle sutre over noe som burde vært gjort kan man bare be dem om å sette igang med det. Det skaper faktisk bedre stemning også, for da slipper man at folk klager uten å gjøre noe.

Kameraslider

Elias Bakken har vært medlem av Bitraf i flere år og har kontorplass inne i lokalene. Med sitt selskap Intelligent Agent AS skaper han kontrollsystemer for 3D-printere og brukergrensesnitt.

Elias Bakken har laget en unik kameraslider for å kunne filme nye produkter på en god måte. Foto: Fredrik Ibsen Brynildsrud

Bakken har nylig laget et nytt produkt, og for å filme sitt eget produkt har han tatt på seg ansvaret ved å lage en kameraslider. Slideren er for det meste laget ved å benytte seg av Bitrafs ressurser.

– Det jeg synes er kult med denne slideren, er at de fleste av delene er laget på Bitraf. Aluminiumen er CNC-frest, elektronikken er designet her i open source-programvare og til slutt satt sammen her på bruket, forteller Bakken.

Han har programmert det slik at kameraslideren styres av PlayStation-kontrollen, og ved bruk av den kan vil han (når produktet er helt ferdig) kunne skyve kameraet frem og tilbake på slideren, tilte, panorere eller zoome.

Kameraslider med kamera på.
Kameraslider som styres av en PlayStation-kontroller. Foto: Fredrik Ibsen Brynildsrud

Videre forteller han at det er flere nødvendige justeringer som kommer til å skje, blant annet at det trebente stativet selve slideren lener seg på ikke er kraftig nok.

For demonstrasjon og mer informasjon om slideren kan du sjekke ut videoen øverst i artikkelen. 

Smarte IoT-løsninger

For å forhindre at farlige verktøy kommer på avveie eller blir brukt av folk uten fullført kurs har Bitraf installert en smart løsning ved å ta i bruk tingenes internett (IoT).

Her kan du benytte deg av mobilen for å hente ut farlige verktøy fra de låste skapene, dersom du har fullført nødvendige kurs. Foto: Fredrik Ibsen Brynildsrud

De farlige verktøyene er låst i et skap som kun kan åpnes med mobilen. Et fingeravtrykk på skjermen vil være nok til å få skapdøren til å svinge seg åpen. Dersom du ikke har fullført de nødvendige kursene for å bruke disse verktøyene vil du heller ikke kunne åpne skapene og benytte deg av verktøyene.

Det samme gjelder for større verktøy, som for eksempel laserkutteren. For å skru av sikringen og sette i gang maskinen må du fullføre et kurs, og tilgangen skjer også her gjennom mobilen.

– På denne måten sikrer vi at alle som bruker laserkutteren har fått den nødvendige opplæringen, for det er nemlig ikke slik at man kan putte hva som helst i en laser.

– Kutter man feil type plastmaterialer produseres det for eksempel klorgass og det er absolutt ikke sunt. Alle som har gått på laser-kurset har lært om disse farene, så systemet sikrer at ingen misbruker maskinene, konstaterer Brynildsen

I tillegg kan man låse opp dørene på Bitraf kun ved å bruke mobilen. Da må man ha gyldig medlemskap i Bitraf, og vil deretter bli lagt til i en gruppe som har disse privilegiene.

Se video fra Bitraf øverst i saken. 

Kommentarer (0)

Kommentarer (0)
Til toppen