Videobloggere ble stoppet av Microsoft

Uskyldig anklaget for krenkelse av opphavsrett.

Videobloggere ble stoppet av Microsoft
Videobloggeren Chris Pirillo var blant dem som ble rammet av forrige ukes DCMA-aksjon fra Microsoft. Bilde: Chris Pirillo, montasje: digi.no

Flere relativt kjente videobloggere opplevde i forrige uke å få sperret enkeltvideoer og å få reduserte privilegier på Google-eide YouTube. Årsaken var at YouTube hadde mottatt såkalte DCMA-henvendelser (Digital Millennium Copyright Act) fra Microsoft om disse videoene. Slike henvendelser innebærer at nettstedet, i dette tilfellet YouTube, må fjerne innholdet umiddelbart. Eventuelle klager behandles i ettertid.

I de fleste tilfeller mottar YouTube og andre videotjenester slike henvendelser fordi videoene inneholder innhold som noen andre enn utgiveren eier rettighetene til, for eksempel musikk. Men det skal ikke ha vært tilfellet for videoene som ble stoppet forrige uke. Felles for de fleste av videoene var at de handlet om Windows eller Microsoft.

To av videobloggerne som ble rammet, er Chris Pirillo, kjent for kanalen LockerGnome's Geek Lifestyles og en serie med TLDR-videoer – og Eli Etherton, som har kanalen Eli the Computer Guy.

Microstopped

Pirillo har blitt trukket fram fordi han lagde hashtaggen microstopped på Twitter i forrige uke, mens Etherton har publisert en grundig gjennomgang av hva dette betyr for ham. Videokanalen er nemlig det han lever av. Han forteller at han tjener et sekssifret dollar-beløp i året på videokanalen og at DCMA-henvendelser kan være ødeleggende for virksomheten hans. Det er mer enn 400 000 YouTube-brukere som abonnerer på videoene hans.

I alle fall Etherton forsto lite av at hans videoer skulle bli rammet av slike henvendelser, siden ifølge ham selv ikke inneholder noe som kan være et brudd på opphavsretten.

En annen som ble rammet i samme omgang, er Scott Hanselmann, som er ansatt i Microsoft.

Etter at saken begynte å få oppmerksomhet i pressen i forrige uke, kom Microsoft med en klargjøring som er offentliggjort her av Geekwire.

– Mens vi fortsatt etterforsker de nylige avviklingsbeskjedene, ser det ut til at noen av disse videoene uaktsomt ble innstilt for sletting fordi det var oppgitt stjålne produktnøkler i kommentarseksjonen til disse videoene. Vår intensjon var ikke å angripe legitimt YouTube-innhold, og vi er lei for konsensene dette har hatt. Vi har allerede tatt grep for å gjeninnsette legitimt videoinnhold og jobber mot en bedre løsning for å utpeke immateriell eiendom som har blitt stjålet, mens vi respekterer legitimt innhold.

Ifølge Etherton ble hans video gjort tilgjengelig igjen torsdag i forrige uke. Han er likevel ikke blidgjort.

– [...] det er rett og slett er skremmende å se at det hele kommer i fare fordi Microsoft og Google ikke virkelig bryr seg om sine brukere, støttespillere og menneskene som hjelper dem med å tjene penger, skrev Etherton på onsdag.

Lørdag kom han med en ny video hvor han oppsummerer hva som har skjedd.

– Selv om jeg ikke anser for å være tungt ansvarlige for akkurat dette angrepet, understreker det svakheten til plattformen og at Google ikke gjør med, dersom noe i det hele tatt, for å beskytte skaperne som bruker mye tid og energi på å gjøre selskapet sine verdifulle, skriver Etherton i innledningen til videoen. Han opplyser at han derfor planlegger å etablere en FTP-server for videodistribusjon som en plan B.