Videorobot skal ta OL-pirater

TV-selskapene har brukt nesten 12 milliarder på TV-rettigheter til OL. Så IOC har ikke tenkt å la videopirater, heller ikke norske, få ødelegge moroa.

IOC vil garantere at ingen ødelegger moroa for TV-selskapene, som har betalt store penger for å få lov å sende levende bilder fra lekene i Sydney.

For å kontrollere at ingen legger ut video på nettsidene sine, har de hyret inn to selskaper, som skal sette sammen teknologiene sine for å patruljere nettet etter piratvideo fra OL, skriver Wall Street Journal.

Datops og NetResults skal sammen overvåke nettet. Datops har utviklet programvare som patruljerer nyhetssider på nettet etter video- og lydfiler, og det de finner blir overlatt til NetResults for analyse. Hvis NetResults finner at det er grunn til det, sier de fra til eieren av nettstedet, samt melder fra til IOC.

- Vi har funnet 86.600 nettsider med olympiade-innhold, også norske. Dette tilsvarer omkring 25.000 nettsteder med undersider, og av dem overvåker vi ekstra nøye 1600 med potensielt rettighetsbrytende innhold, sier Datops' sjef Louis Gay til digitoday.no.
Selskapet har satt opp en nettside som dokumenterer endel av overvåkningen, blant annet med statistikk over antallet publiserte artikler om OL på de nyhetstjenestene de overvåker.


Gay bekrefter at de også har norske nyhetstjenester i kikkerten.

Datops' Pericles-teknologi er allerede brukt av IOC. Siden 1998 har selskapet overvåket nyhetstjenester på nettet for IOC, for å gi komitéen en idé om hvorvidt reklamekampanjen i etterkant av bestikkelsesskandalene rundt OL i Salt Lake City har virket.

Pericles kjører på 50 kraftige datamaskiner, og bruker lingvistisk og leksikalsk analyse for å finne ord og fraser for finanstjenester, politikere eller markedsførere.

- Det første skrittet blir tatt med vanlige søkemotorer, gjennom en automatisert prosess. Etter det går vi gjennom lenkene på disse sidene for å finne ikke-indekserte sider, og så overvåker vi de aktuelle, sier Gay.

De sidene Pericles finner for IOC blir så kategorisert, hvorpå Pericles begynner å snuse etter video og audio. Eventuelle funn blir plassert i en database, som NetResults så analyserer for å se om noe av materialet bryter IOCs retningslinjer.

NetResults er en britisk sammenslutning. Tre selskaper som hver har spesialkompetanse på rettighetsbeskyttelse i den digitale verden har satt sammen sin juridiske, tekniske og sportsrelaterte kompetanse, skriver Wall Street Journal.


digitoday fokuserer på Sydney-OL:
Blinde varsler søksmål mot Olympics.com
6,5 milliarder hits forventes på Olympics.com
Slik er de offisielle nettsidene
Videorobot skal ta OL-pirater
Den ene som slapp unna...
IOC tester 'trygg' TV-overføring på nett

Levende bilder på nettet fra olympiske sportsarrangementer, er strengt forbudt for alle andre enn NBC. Kanalen skal sende video over bredbåndsnett til et begrenset antall abonnenter.

- Vi kommer til å overvåke alle slags sider, til og med de som tilhører utøvere eller deres familier. Etter at vi eventuelt finner noe er det IOCs oppgave å vurdere hvor alvorlig det er, sier Gay.

Han ser ikke for seg at IOC kommer til å gå etter alle slags brudd på reglene, men at de vil konsentrere seg om de mest alvorlige.

Sider som trosser IOCs reglement vil først få advarsler fra NetResult. Nyhetstjenester som fortsetter å forbryte seg kan risikere at journalistenes kreditering i Sydney blir trukket tilbake, og at IOC går til nettilbyderne og sørger for å stenge sidene for godt, ifølge WSJ.
;