BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil advare mot mobiltelefon

Mobiltelefoner bør utstyres med advarsler på samme måte som tobakksprodukter. Dette sier britiske forskere som mener mobiltelefonbrukere bør forlange å få rettslig belyst om de har krav på bedre beskyttelse.

Frode Eriksen
14. jan. 1998 - 12:03

På grunn av den elektromagnetiske strålingen som telefonen avgir tett inntil hodet, øker bekymringene fra medisinsk hold hver gang det kommer en rapport om skader som kan skyldes bruk av mobiltelefoner. Forskning av vist at strålingen avgir varme til hjernen. Forsøksdyr har utviklet kreft i enkelte tilfelle etter å ha blitt utsatt for slik stråling.

NTB skriver at forskeren Roger Coghill forbereder en rettssak mot en mobiltelefonforhandler for å få avklart om mobiltelefonbrukerne har noen rettslig beskyttelse.

Mens produsenter av mobiltelefoner stort sett avviser at det medfører helserisiko å bruke mobiltelefon, jobbes det med flere tiltak for å redusere strålingen fra telefonen og inn mot hodet til telefonbrukeren.

Coghill ber produsenter og forhandlere å ta ansvar og utstyre sine mobiltelefoner med en advarsel.

I februar blir resultatene av en av verdens største undersøkelser om mobiltelefoners eventuelle effekt på folks helse, utført blant norske og svenske mobiltelefonbrukere, offentliggjort.

17.000 personer, hvorav vel 5.000 i Norge, har besvart spørsmål om mobiltelefonvanene sine. Målet er å få klarhet i om hvilke medisinske effekter de elektromagnetiske feltene fra mobiltelefonen kan ha på mennesker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.