Vil at alle bærebare PC-er skal ha Wimax

Etter en treg start, får nå Wimax drahjelp fra Intel, som avdekker planer for neste versjon av Centrino.

Vil at alle bærebare PC-er skal ha Wimax

Etter en treg start, får nå Wimax drahjelp fra Intel, som avdekker planer for neste versjon av Centrino.

Mens leverandørene fortsatt venter på at 2007-versjonen av Intels plattform for bærbare PC-er – «Santa Rosa» – skal gjøres helt ferdig, kommer nye detaljer om hva som vil skje neste år med «Montevina».

Santa Rosa ble kunngjort midt i januar. Midt i februar kom en justering av spesifikasjonen: Utvidelsen HSDPA til 3G mobil blir likevel ikke en del av Intels nye plattform. Intel kom ikke til enighet med Nokia om de økonomiske betingelsene for å integrere 3G mobil i plattformen for bærbare PC-er.

    Les også:

Det som nå er kjent om neste års oppgradering av Centrino-plattformen, «Montevina», tyder på at 3G mobil ikke kommer med da heller, i det som blir den femte generasjonen av Centrino. Derimot gjør Wimax sin inntreden, for første gang.

Ifølge Daily Tech vil Montevina komme i løpet av annet kvartal 2008. Den vil bygges rundt Penryn-prosessoren, Core 2-etterfølgeren i 45 nanometer og med fire kjerner, og et helt nytt brikkesett. Den vil komme i to utgaver: «fundamental» og «professional». Begge vil tilby de trådløse teknologiene som Intel satser mest på – WLAN og Wimax – gjennom to adaptere: En kombinert adapter for vanlig WLAN og Wimax, og – i likhet med årets Santa Rosa – en adapter for WLAN-utvidelsen 802.11n, altså trådløs kommunikasjon i opptil 540 Mb/s over opptil 50 meter.

Wimax betraktes blant annet som xDSL-erstatning i grisgrendte strøk, og vil i praksis kunne tilby rundt 10 Mb/s over to til ti kilometer, avhengig av de fysiske hindringene mellom PC og sender.

Integrasjonen av Wimax innebærer en vesentlig oppgradering i forhold til Santa Rosa.

I forrige uke demonstrerte Intel et PC-kort med Wimax. Det antas at dette kortet kan komme på markedet i løpet av annet halvår.

Intel kaller sin kombinerte WLAN/Wimax-adapter «Echo Peak», mens 11n-adapteren heter «Shirley Peak». Det er mulig at disse betegnelsene også vil brukes i den vanlige markedsføringen av plattformen: Santa Rosa betyr «Shirley Peak», mens Montevina får i tillegg «Echo Peak».

«Professional»-varianten av Montevina vil i tillegg ha Intel AMT 4.0 («Active Management Technology»), gigabit Ethernet, virtualiseringsteknologien VT-x og VT-d, samt Turbo Memory 2.0.

Turbo Memory er Intels løsning for flashminne på hovedkortet, tidligere kjent som Robson.

Santa Rosa vil tilby Turbo Memory 1.0 i to varianter, begrenset til henholdsvis 512 og 1024 MB. Kapasiteten til Turbo Memory 2.0 vil være større, men det er ikke presisert hvor mye.

Turbo Memory kan innebære støtte for hybride diskløsninger, der flashminne bidrar til å gjøre disken raskere. Dersom kapasiteten blir stor nok, kan det innebære at Montevina vil kunne støtte så mye rask flashminne at det kan utgjøre en egen «disk», med alt det innebærer av økt hastighet kombinert med lavere strømforbruk.

Til toppen