FORBRUKERTEKNOLOGI

Vil avlive forhatt nettleser

Flere av Norges største nettsteder har innledet en kampanje mot Internet Explorer 6.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. feb. 2009 - 13:42

Finn.no, som er et av Norges aller mest besøkte nettsteder, oppfordrer nå brukere av Internet Explorer 6 om å laste ned en nyere versjon av Internet Explorer. Brukerne lokkes med at de vil få en bedre brukeropplevelse, men i dette blogginnlegget legges det ikke skjul på at årsaken til kampanjen er at Finn.nos utviklingavdeling er lei av å måtte bruke betydelige deler av sin arbeidstid på å gjøre tilpasninger til den foreldete nettleseren.

Kampanjen til Finn.no er interessant siden det er det er første gang vi har sett et stort norsk nettsted komme med en slik oppfordring. Finn.no ble i forrige uke besøkt av nesten 1,8 millioner unike brukere. Ifølge dette blogginnlegget benyttet 17 prosent av disse brukerne Internet Explorer 6 i januar i år. Det er bare Internet Explorer 7 som benyttes mer.

Det er også klart at flere av Norges største nettaviser, blant annet VG Nett og Dagbladet.no, nå har lagt ut eller vil legge ut en tilsvarende oppfordring på sine sider. Også A-Pressen oppfordrer nå IE6-brukerne til å oppgradere. Også digi.no skal gjøre det samme.

Erlend Schei, driftsansvarlig og utvikler i Finn.no kan overfor digi.no ikke nøyaktig tallfeste hvor mye tid Finn.nos utviklere bruker på å løse IE6-problematikk.

- En frontendutvikler bruker kanskje en fjerdedel av tiden sin på dette. Et nylig eksempel var en annonse vi brukte et par ukeverk på å fikse fordi den ble feil på grunn av en IE-bug. Det er noe annonsørene setter lite pris på, forteller Schei til digi.no.

- Også kundesenteret vårt er positivt til dette. Mange bugs kundene opplever er knyttet til IE6, forteller Schei.

Utviklerne vil heller bruke tid på å lage ny funksjonalitet.

- IE6 setter en del begrensninger når vi går til mer rike frontend-applikasjoner som presser nettleseren litt ekstra, sier Schei.

En del har reagert på at Finn.no oppfordrer brukerne til å bytte til IE7 i stedet for andre nettlesere som mange mener er langt bedre.

Schei innrømmer at også IE7 kommer litt til kort i blant, ikke minst når det gjelder JavaScript-ytelsen.

- Vi opplever i blant at ting går mye tregere i IE7 enn i de andre nettleserne.

Men samtidig ønsker Finn.no å være nøytrale overfor nettlesere, bortsett fra IE6, selvfølgelig.

- Mange, både brukere og IT-sjefer opplever det som tryggere å bruke en nyere versjon Internet Explorer, som de kjenner fra før, enn å ta i bruk noe helt nytt, mener Schei.

digi.no har gjentatte ganger skrevet om dette problemet, som har forsuret hverdagen til webutviklere i en årrekke.

    Les også:

Men det er trolig dette denne artikkelen i tu.no, skrevet av tidligere utgavesjef i digi.no, Anders Brenna, som har fått Finn.no og de andre til å reagere, godt hjulpet en en drøss med meldinger på Twitter.

Mens mange webutviklere tidligere anså det som viktigst å få websidene til å fungere i Internet Explorer, har nettlesere som Firefox, Safari og Opera de siste årene fått såpass store brukerandeler at de ikke lenger kan ignoreres.

Til tross for at alternativene er mange, klynger mange Windows-brukere seg fortsatt til Internet Explorer 6, en nettleser som ikke har blitt vesentlig oppdatert siden Windows XP kom på markedet, det vil si i 2001. Dette var på et tidspunkt da Microsoft valgte å gå sine egne veier, uten nødvendigvis å følge anbefalingene fra blant annet W3C.

Dette har ført til at IE6 håndterer en del innhold på weben annerledes enn de øvrige nettleserne, også nyere versjoner av Internet Explorer. Samtidig har IE6 dårligere støtte for nyere webstandarder enn samtlige av nettleserens hovedkonkurrenter.

Om oppfordringen vil føre til noen bedring, er uvisst.

Internet Explorer 7 ble lansert i oktober 2006 og Microsoft har senere lagt IE7 til som en automatisk og høyt prioritert oppdatering til Windows XP med Service Pack 2 eller nyere. Brukerne kan dog velge at IE7 ikke skal installeres. Det er altså ingen tvungen oppgradering.

Hovedårsaken til at Microsoft ikke gjør installasjonen av IE7 obligatorisk er trolig at mange bedrifter benytter interne systemer som fortsatt ikke har støtte for andre nettlesere en Internet Explorer 6. Dette skyldes enten manglende vilje til å bruke penger på en oppdatering av forretningssystemet, eller at en slik oppdatering faktisk ikke finnes.

En annen mulighet er at mange av brukerne faktisk ikke har muligheten til å installere IE7, fordi de bruker piratkopierte utgaver av Windows. Dette medfører også at de heller ikke får installert andre oppdateringer. Det forteller litt om hvorfor skadevare som utnytter selv gamle sårbarheter, fortsatt lever i bedre velgående.

Tallene fra Finn.no tyder likevel på at det er i bedriftene at IE6 brukes mest.

- Vi har sett nærmere på tallene og de viser at andelen som bruker IE6 på dagtid er nesten 25 prosent. På kveldstid og i helgene reduseres andelen til 12 prosent, forteller Schei.

Blant digi.no-leserne er ikke IE6-andelen like høy. I snitt så langt i februar har drøyt 8 prosent av besøkene skjedd med IE6. IE7 ble benyttet med 29 prosent av besøkene, mens betaversjonen av IE8 ble benyttet ved drøyt 3 prosent av besøkene.

Andelen til Firefox er 37 prosent, Opera har 12,5 prosent, Safari 4,5 prosent mens Chrome har 3,5 prosent andel.

digi.no har ikke nettleserstatistikk som skiller mellom dagtid og kveldstid, men i ukedagene i forrige uke ble IE6 benyttet ved 9 prosent i besøkene. Sist helg var derimot andelen til IE6 bare drøyt 4 prosent. Samtidig viser tallene at andelen til Firefox totalt med god margin passerer andelen til IE totalt i helgen. Andelene er da henholdsvis 39 og 35 prosent.

Hvis noen lurer, så er kan IE6 også oppgraderes til IE7 ved å følge instruksjonene på denne siden. Dette bør man gjøre også om man som Windows-bruker helst benytter en annen nettleser enn Internet Explorer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.