Vil blåse nytt liv i MeeGo

Tidligere Nokia-ansatte skal lansere nye mobiler basert på plattformen Nokia valgte bort.

Vil blåse nytt liv i MeeGo
Nokias MeeGo-baserte N9-mobiler er et stebarn i dagens Nokia, men danne grunnlaget for et nytt, finsk mobileventyr i Jolla. Bilde: Nokia

Den Linux-baserte smartmobilplattformen MeeGo ble utviklet av Nokia og Intel i fellesskap fra 2010, og var beregnet for blant annet Nokia mest avanserte smartmobiler. Dette skjedde da også, men bare i form av én eneste modell, Nokia N9, som kom i salg i september i fjor.

MeeGo ble en gang ansett som Nokias kollektive håp, men i stedet valgte selskapet å satse på Windows Phone. Nokia har likevel videreutviklet MeeGo for N9 fram til nå, men i forrige uke ble det kjent at nøkkelpersoner i Nokias MeeGo-gruppe nå har forlatt selskapet.

Nå viser det seg at flere av disse personene har samlet seg i et nytt, finsk selskap, Jolla Ltd (navnet er faktisk finsk for «jolle», red. anm.). Lite er kjent om dette selskapet, bortsett fra det som er oppgitt på selskapets LinkedIn-side.

Der står det derimot en hel del, blant annet at selskapets er dannet av direktører og sentrale medlemmer fra Nokia MeeGo N9-organisasjoner, sammen med noen av de flinkeste hodene i MeeGo-fellesskapet. Selskapet har nå mer enn 50 ansatte og skal designe, utvikle og selge MeeGo-baserte smartmobiler. Dette skal skje i samarbeid med internasjonale investorer og partnere. Jolla ble etablert allerede i 2011.

I stillingen chief operating officer har Jolla ansatt Marc Dillon, som har jobbet for Nokia siden 2001 og som var sjefingeniør for MeeGo.

Mange har kritisert Nokia for å satse så godt som alt på Windows Phone, et valg som så langt ikke har kunnet stoppe nedgangen i salget av Nokias smartmobiler. Nå har selskapet i praksis lagt ned eller satt bort utviklingen av både MeeGo og Symbian. Dersom heller ikke Windows Phone 8 blir i stand til å dra Nokia opp av gjørma, har selskapet tilsynelatende ikke lenger noen egen smartmobilplattform å falle tilbake på. Men i forrige uke sa Risto Siilasmaa, Nokias ferske styreleder, at selskapet har en backup-plan dersom Windows Phone 8 viser seg ikke å leve opp til forventningene. Det er ukjent hva dette innebærer.

    Les også: