BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil bli rike på video­meldinger

Svensk selskap lanserer VMS (video message service).

Svenske Ironroad satser stort på sin VMS-tjeneste. Med på laget har de blant annet Hollywood-kjendiser som Charlie Sheen og Michael Keaton. Teknologidirektør Bjørn Forslund (t.v) leder også norgeskontoret som ble etablert i februar. Til høyre sitter konsernsjef Magnus Kniving.
Svenske Ironroad satser stort på sin VMS-tjeneste. Med på laget har de blant annet Hollywood-kjendiser som Charlie Sheen og Michael Keaton. Teknologidirektør Bjørn Forslund (t.v) leder også norgeskontoret som ble etablert i februar. Til høyre sitter konsernsjef Magnus Kniving. Bilde: Marius Jørgenrud
19. des. 2011 - 10:51

(digi.no): Det er ingen kunst å dele filmklipp fra mobiltelefonen. Etter hvert finnes det en rekke tjenester som tilbyr dette, både i form av opptak og direkteoverføringer.

Det svenske teknologiselskapet Ironroad mener likevel at de har skapt noe unikt. Deres proprietære løsning gjør det mulig å dele video mellom enkeltbrukere, men også i form av massedistribusjon. Uten kostnad.

- Vi har laget et produkt kalt VMS (video message service), som vi ser på som etterfølgeren til tekstmeldinger og MMS. Det er en videodistribusjonskanal, sier teknologidirektør og norgessjef Bjørn Forslund.

Forslund har sammen med Ironroads konsernsjef Magnus Kniving tatt turen til digi.no-redaksjonen for å demonstrere løsningen, og prate om selskapet som så langt har etablert seg med kontorer i 20 land.

Som seg hør og bør i disse dager har de en egen mobil-app. VMS finnes til iOS, Android, Blackberry og Symbian (WinPhone er på vei). Etter å ha registrert eget mobilnummer kan brukeren laste opp filmklipp. Det hele lagres i nettskyen til Amazon. Hvert klipp kan ha en spilletid på inntil fem minutter.

Innspillingen deles så med hvem som helst, enten via kontaktlisten på telefonen eller ved å taste inn nummer direkte.

Mottaker får i praksis en lenke sendt med tekstmelding og er følgelig ikke avhengig av å ha VMS-appen selv. Det kreves derimot nettforbindelse for å spille av innholdet.

Det mer spesielle med tjenesten er at hvem som helst kan opprette egen distribusjonskanal, som andre kan abonnere på etter mønster fra Twitter.

- Du kan selv ta del i tjenesten, enten ved å svare på eller motta videoinnhold. Eller du kan abonnere på ulike kanaler. Du kan lage din egen «tv-kanal» fra mobilen, mener Forslund.

For enkeltpersoner koster det ingenting å verken sende eller å spille av videomeldingene, såfremt man er tilknyttet trådløst nettverk (wlan). Avspilling fungerer greit også over 3G-forbindelser, med de ekstra kostnadene til mobiltilbyderen som det innebærer.

Men det koster å lagre store mengder data på serverne til Amazon. Ikke minst koster det å holde seg med 60 utviklere, som Ironroad har på lønningslistene.

Dette er ikke et veldedighetsprosjekt, så hvordan skal dere tjene penger?

- Vi tilbyr premium-tjenester til bedriftsmarkedet, der omsetningen deles på midten 50/50. Det fleste kjører gratis enn så lenge, men du kan selv bestemme om innholdet skal koste, eller kjøre reklame i forkant.

Ironroad etablerte seg i Norge i februar med en salgsavdeling som teller ti ansatte. Her til lands har de så langt fått rundt 100 kunder.

- Det er alt fra TVNorge med «Nissene over skog og hei», artister, bloggere, fotballaget Ham-Kam, håndball med gutta fra Drammen eller ishockeylaget Storhamar Dragons. Idrettslag kan for eksempel tilby fans pauseinnslag eller stemningsrapporter fra garderoben, sier de.

Satser på kjendiser

Regnskapet er så langt preget av røde tall, eller «elendige sifre» som er uttrykket Forslund og Kniving bruker. - Men så begynte vi også en global ekspansjon i år.

- Det går noen milliarder sms gjennom systemene våre, og det er flere millioner followers. Spesielt i USA har vi flere riktig store kjendiser, sier Forslund og Kniving.

De har blant annet inngått et samarbeid med Hollywoods favorittslyngel og megakjendis Charlie Sheen, noe som vekket oppsikt og ble slått stort opp i den svenske avisen Expressen i april.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

- USA blir forhåpentligvis hovedfokuset vårt. Vi har valgt å legge hovedkontoret til LA, der mye av underholdningsindustrien holder til. Innhold er veldig viktig i denne typen tjenester.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.