BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil bruke 2005 til å teste WiMax

NextGenTel vant flest WiMax-frekvensbånd, men arvtageren til WLAN vil ikke dukke opp i år.

NextGenTel var blant de åtte aktørene som vant Post- og teletilsynets budrunde på WiMax i november. Nå vil bredbåndsleverandøren bruke året til å teste forretningsmuligheter innen trådløs kommunikasjon på det nye frekvensbåndet.

I teorien kan WiMax gi opptil 70 Mb/s fart og at rekkevidden er opptil 50 kilometer rekkevidde. I praksis vil den anvendbare båndbredden falle med økende avstand. Frekvensområdet 3,4 - 3,6 GHz er det mest interessante, fordi det krever ikke fri sikt, gir mobilitet og muligheter for roaming.

NextGenTel har skaffet seg 47 av de totalt 150 frekvensblokker som ble auksjonert ut.

Omkring halvparten av frekvensene er tilgjengelige nå, mens de øvrige vil bli tilgjengelige i 2006.

NextGenTel betalte 13 millioner kroner for de 47 frekvensblokkene. Nå er det opp til selskapet å utnytte mulighetene som de kommende standardene for stasjonær og mobile WiMax-nett kan gi. Standardene er forventet å komme utover i 2005 og fremover.

Markedsdirektør Morten Ågnes forteller til digi.no at NextGenTel vil igangsette testingen og utelukker ikke operative tilbud allerede i år. WiMax vil bli brukt både som en erstatter til DSL-teknologi og et supplement.

- Som den nest største alternative aktøren på bredbånd, må vi være i stand til å utvikle nye tjenester som gir bredbåndssignaler. Nå må teknologien og utstyr bli tilgjengelig for at vi skal kunne utvikle en mer detaljert forretningsplan, sier Ågnes.

NextGenTel besitter allerede radiobasert kompetanse internt i organisasjonen, og vil gå sammen sammen med andre selskaper som har produksjonskompetanse innen radioteknologi for å styrke regionen som senter for radioteknologi i Norge.

Analytikere spår at WiMax kan være innebygget i bærbare PC-er i 2006 eller 2007. Analytikere tror også at bredbåndsbrukere kan være villig til å betale litt ekstra for portabilitet.

NextGenTel tror at WiMax som er designet for datatransport, i framtiden kan representere en potensiell trussel for 3G og andre tilsvarende standarder og teknologier.

WiMax kan brukes som ADSL-lignende tjenester og i neste skritt portabilitet ved å få innebygget WiMax i bærbare PC-er.

NextGenTel tenker seg å bruke WiMax som aksessteknologi, der det vil være vanskelig å kjøre med kobber, for eksempel i grisgrendte strøk.

Også i storbyer med mye trafikk kan trådløs og rask kommunikasjon bli et supplement til ADSL.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.