Vil dekke Trondheim med WLAN-nett

NTNU-ledelsen mener at hele Trondheim kan få WLAN-dekning for en overkommelig pris.

NTNU-ledelsen mener at hele Trondheim kan få WLAN-dekning for en overkommelig pris.

Byen bør bli et «laboratorium» for forskning og utvikling av mobile datatjenester, mener NTNU.

Det er styret ved NTNU som skal avgjøre om det skal etableres et trådløst bredbånd datanettverk for hele universitetet.

Så langt har 20 prosent av NTNUs bygninger trådløst nettverk. Det satses på at alle arealene blir trådløse før semesterstart neste år. Prisen er beregnet til 20 millioner kroner, skriver Adresseavisen.

I tillegg vil NTNU-ledelsen gjøre hele Trondheim trådløst.

Professor Arne Sølvberg ved NTNU mener en trådløs by vil gjøre Trondheim attraktiv som et slags laboratorium for utprøving av trådløse informasjonstjenester for teleoperatører, tjenesteleverandører og IKT-industrien.

- Dette vil bli en fristende infrastruktur for næringsutvikling og Trondheim kan bli en akselerator for modernisering av offentlige og private informasjonstjenester, sier Sølvberg til Adresseavisen.

For å få med hele byen er prislappen 100 millioner. Til sammenligning er årlige IKT utgifter ved NTNU 250 millioner kroner.

Det er ikke klart om NTNU ser for seg at man skal ta betalt for nettet eller om det skal være gratis.

Professoren forslår at trådløst Trondheim blir et utviklingsprosjekt mellom NTNU og en eller flere teleoperatører, det offentlige og noen IKT-bedrifter i Trondheim og andre steder fra.

NTNU sammenligner prosjektet med Sør-Korea som jobber med utviklingen av et mobilt bredbåndsnett kalt WiBro som skal installeres i de fleste store byene i løpet av tre-fire år. Dette skal kunne betjene kjøretøy som kjører opptil 60 km/t. NTNU ønsker også at trådløsnettverket skal fungere i fart, og satser på å gjøre busstraseen mellom Gløshaugen og Dragvoll trådløs. Her samarbeider NTNU med Trondheim kommune, Team Trafikk og Q-Free.

WiMax er en annen trådløsteknologi som ikke er avhengig av et bakkenett. Rekkevidden er 50 - 60 kilometer og egner seg best i grisgrendte strøk.

Til toppen