Vil droppe fysisk post

Regjeringens nye strategi er dårlig nytt for Posten.

Vil droppe fysisk post
Fornyingsminister Rigmor Aasrud presenterte onsdag regjeringens planer for å digitalisere offentlig sektor. Blant annet skal all post fra staten nå bli elektronisk. Bilde: Per Ervland

Regjeringen med statsminister Jens Stoltenberg i spissen, fremla onsdag en rekke tiltak for å digitalisere offentlig sektor (pdf). Blant annet ble det slått fast at man i fremtiden vil motta post fra det offentlige i én sikker digital postkasse, og få varsel via SMS eller e-post. Dette skal gjøre det lettere for innbyggere og næringsliv å kommunisere med det offentlige.

– Den digitale postkassen vil i motsetning til vanlig e-post tilfredsstille myndighetenes krav sikkerhet. Én digital postkasse vil gjøre det enklere fordi brukerne slipper å forholde seg til flere digitale postkasser når de mottar post fra forvaltningen. All post blir samlet på ett sted. Samtidig vil det redusere statens kostnader ved utsending av papirpost, sier fornyingsminister Rigmor Aasrud som sammen med statsministeren presenterte planene.

Det ble imidlertid ikke indikert om staten skal lage en egen postkasse eller om publikum kan velge leverandør. Blant annet har Posten Norge etablert Digipost, som de håper vil bli brukt nettopp av offentlige myndigheter. Uansett vil bortfall av fysisk post fra staten føre til

lavere inntekter for Posten.

Da digi.no spurte Posten Norge om dette var en god eller dårlig nyhet for deres store elektroniske initiativ svarte pressesjef Hilde Ebeltoft-Skaugrud dette i en epost:

– Digipost vil gjerne være det offentliges alternativ. Postens Digipost kan tilby en effektiv, sikker og kostnadsbesparende løsning som allerede er klar og har mange mottakere. Slik kan det offentlig raskt komme i gang med distribusjon av digital post. Det offentlige bør velge en aktør som allerede er i markedet, framfor å bruke tid og penger på utvikle noe nytt. En fersk undersøkelse TNS Gallup har gjort for Posten Norge viser at norske innbyggere ønsker en felles elektronisk meldingsboks for offentlig og privat post.

I en pressemelding fra regjeringen fremgår det at innbyggere og bedrifter vil få varsel på sms eller til sin e-post når de mottar brev i den digitale postkassen. Kontaktinformasjon som e-post og mobiltelefonnummer skal brukes til å varsle at det kommer post i den digitale postkassen. Sms og e-post kan også brukes for å varsle om enkel informasjon som for eksempel timeavtaler eller søknadsfrister.

Staten skal også samle all kontaktinformasjon til ett sted, slik at publikum ikke må oppgi e-postadresse og mobiltelefonnummer flere ganger til ulike deler av forvaltningen. Det skal også etter planen bli satt opp en mulighet å reservere seg mot elektronisk kommunikasjon fra staten.

Det ble imidlertid ikke gitt noen tidsrammer for når dette kan bli innført.

    Les også:

Les mer om: