BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil droppe versjonsnummeret i Firefox

Ikke lenger relevant for de fleste av brukerne, mener Mozilla.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
16. aug. 2011 - 09:46

Mozilla har fått kritikk for stiftelsens nye bruk av versjonsnumre for Firefox. En ny versjon med et helt nytt versjonsnummer blir nå gitt ut hver sjette uke, selv om endringene ikke er større enn at de tradisjonelt skulle tilsi et oppjustert desimaltall i versjonsnummeret. I tillegg til økt forvirring blant brukerne, skaper de stadig høyere versjonsnumrene i blant kompatibilitetsproblemer med nettleserutvidelser.

Nå ønsker Mozilla å gjøre versjonsnummeret mer eller mindre irrelevant for de fleste av Firefox-brukerne. Mens nummeret i dag er oppgitt i Om-dialogen som er tilgjengelig fra Hjelp-menyen, vil man i framtiden erstatte nummeret med en tekst som forteller hvor lang tid det har gått siden nettleseren sist så etter en oppdatering, og om en oppdatering er tilgjengelig.

Noe av bakgrunnen for dette er at Mozilla kun støtter den til enhver tid nyeste utgaven av Firefox. Det forventes at brukerne alltid benytter den nyeste versjonen, og oppdateringer skjer mer eller mindre automatisk. Det gis ikke ut sikkerhetsoppdateringer til tidligere utgaver.

Riktignok finnes det et unntak til denne regelen, nemlig Firefox 3.6.x. Mozilla vil fortsette å gi ut sikkerhetsoppdateringer til denne inntil stiftelsen har løst utfordringene som er knyttet til store bedrifter.

Internt vil Firefox fortsatt ha et versjonsnummer. Dette er også tilgjengelig på «about:support»-siden til nettleseren.

Det er Aza Dotzler, produktsjef i Firefox, som har presentert den kommende endringen. Han sammenligner tankegangen bak den kommende ordningen med slik det stort sett fungerer på weben forøvrig. Brukerne forholder seg aldri til hvilket versjonsnummer av Facebook eller Gmail man benytter.

Nå er det ikke slik at alle er enige med Dotzler og Mozilla om at dette er en god idé. En del forstår ikke hensikten med en slik endring, og noen argumenterer med at det å oppgi versjonsnummeret i Om-dialogen er noe som er svært innarbeidet.

Det at noe alltid har vært slik, er ikke noe argument mot å gjøre en endring, mener Dotzler.

Debatten er fortsatt temmelig opphetet.

Også Google Chrome gis ut med like høy takt som Firefox. I Chrome er versjonsnummeret lett tilgjengelig for brukerne, men også Google fokuserer kun på den til enhver tid nyeste utgaven. Selve versjonsnummeret er mindre viktig.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.