Vil fjerne støtten for gammel filprotokoll i Chrome

Usikker og lite brukt.

Vil fjerne støtten for gammel filprotokoll i Chrome
Universitetet i Oslo tilbyr fortsatt filer via FTP. Om et års tid vil disse ikke lenger kunne lastes ned via FTP med Google Chrome. Skjermbilde: digi.no

FTP (File Transfer Protocol) er blant de eldste internettbaserte applikasjonstjenestene som fortsatt er i bruk. TCP/IP-versjonen av protokollen kom allerede i 1980. Tjenesten støttes av både nettlesere og mer spesialiserte klienter, men nå virker det som at i alle fall Google mener at tiden er inne for å fase ut den gamle protokollen. 

Ifølge Bleeping Computer har Google nå til hensikt å fjerne støtten for FTP fra Chrome, en støtte som allerede er ganske begrenset da noe funksjonalitet, blant annet proxy-støtte, av ulike årsaker har blitt fjernet allerede. 

Usikker og lite brukt

Google mener at det er liten grunn til å videreutvikle støtten for det selskapet omtaler som en usikker løsning. Ordinær overføring med FTP er ukryptert. Dette inkluderer eventuelle brukernavn og passord. Chrome støtter verken FTPS eller SFTP, som er langt sikrere å bruke.

En annen vesentlig faktor er at FTP-bruken i Chrome er temmelig lav. I løpet av en gitt måleperiode på 28 dager, besøkte ifølge Google bare rundt 0,01 prosent av Chrome-brukerne en FTP-tjeneste med Chrome.

Les også

Den foreløpige planen er å innføre delvis deaktivering av FTP-støtten i Chrome 80 og å fjerne FTP-koden helt i Chrome 82, som kan ventes i andre kvartal av 2020.

Alt tyder likevel på at Chrome-brukere som besøker en ftp://-lenke med Chrome 82 eller nyere, kommer til å bli ledet videre til det eventuelle verktøyet som i operativsystemet er satt til å åpne ftp://-lenker. De fleste operativsystemer har en innebygd FTP-klient.