Vil forby hackersamling

3000 hackere skal samles i Holland i sommer. Men lokalmyndigheten frykter for den offentlige sikkerhet.

3000 hackere skal samles i Holland i sommer. Men lokalmyndigheten frykter for den offentlige sikkerhet.

Hvert fjerde år siden 1989 har tidligere sjefredaktør Rop Gonggrijp i Hack-Tic organisert en stor utendørs hackerkonferanse i Holland. Årets konferanse What the Hack er forberedt på 3000 deltakere fra hele verden på en leirplass ved Liempde fra 28. til 31. juli.

Gonggrijp er også kjent som medgründer i den første nederlandske internettilbyderen XS4ALL. Han er avhengig av en tillatelse fra lokale myndigheter for å gjennomføre arrangementet, og er fortvilet over at borgermester J. A. M. van Homelen i den nærmeste byen Boxtel har avslått søknaden. Van Homelen viser til «frykt for forstyrrelser av lov og orden og fare for den offentlige sikkerhet».

Ved tidligere arrangementer – 1989, 1993, 1997 og 2001 – har det ikke vært registrert forstyrrelser av noe slag, verken i forbindelse med selve hackerkonferansen, eller på Internett.

Gonggrijp håper det hele koker ned til en misforståelse. «What the Hack» samler voksne hackere, ikke terrorister og andre lovløse. Deltakerne som diskuterer datasikkerhet har alle vært ansatt innen datasikkerhetsbransjen i mange år.

Det vil ikke si at hackersamlingen har vært tannløs. Kravet om «datanettverk for folket» som dukket opp på leiren i 1989 («Galactic Hacker Party»), utløste etableringen av XS4ALL, en av Europas første internettilbydere. Amsterdam-prosjektet «De Digitale Stad» ble unnfanget på leiren i 1993 («Hacking at the End of the Universe»). I 1997 («Hacking In Progress») greide leirdeltakere å utnytte et hull i den amerikanske lovgivningen for legalt å distribuere en utgave av PGP-kryptereren, og utløse en prosess som munnet ut i at USAs myndigheter måtte endre retningslinjene for eksport av sterkt krypterende algoritmer. I 2001 het arrangementet «Hackers at Large».

På årets samling står blant andre følgende emner i fokus:

  • kampen mot programvarepatenter i Europa
  • hvordan bruke trådløs teknologi for å øke internettilgangen i utviklingsland
  • problemer rundt biometrisk ID
  • åpen kildekode
  • ytringsfrihet
  • personvern
  • datasikkerhet

    Les også:

Til toppen