Vil frigjøre IE mer fra «den gamle weben»

Microsoft legger gamle ordninger bakerst i skapet.

Vil frigjøre IE mer fra «den gamle weben»
Microsoft har kommet med en ny testversjon av det som trolig blir Internet Explorer 12. Bilde: Microsoft

Mange bedrifter har valgt å ta i bruk fag- og forretningsapplikasjoner som er laget for et gitt versjon av Internet Explorer. Dette har gjort det nødvendig for Microsoft å utstyre nyere versjoner av nettleseren med ulike kompatibilitets- og dokumentmoduser, fordi de nyere versjonene av IE støtter webstandarder bedre og er mer kompatible med andre nettlesere, en med de eldre utgavene av IE.

Denne uken kom Microsoft med en ny testutgave av Windows 10, og sammen med følger også en ny testutgave av Internet Explorer. I den forbindelse gjentok Microsoft at tiden for nye dokumentmoduser snart er over. Det er ikke så store forskjeller i hvordan de siste utgavene av IE viser websider, bortsett fra at de nyeste utgavene støtter flere webteknologier enn de noe eldre.

I den nye testversjonen av IE er det innført en helt ny dokumentmodus som kalles for «Edge». Microsoft kaller dette for en «levende» dokumentmodus, som er den modusen IE vil bruke til vanlig fra og med nå ved visning av offentlige websider.

– Med nye, arkitektoniske endringer, vil de tidligere dokumentmodiene bli isolert fra endringer i den «levende» Edge-modusen. Dette vil bidra til å garantere et mye høyere kompatibilitetsnivå for kunder som avhenger av disse modiene, og hjelpe oss med å bevege oss endre raskere med forbedringer i Edge. Den neste store utgaven av IE vil fortsatt overholde dokumentmoduser levert av intranettsider, nettsted på listen for kompatibilitetsvisning og når IE kun brukes i Enterprise Mode, skriver Jacob Rossi, et medlem av Microsofts IE-team, i et blogginnlegg.

På offentlige nettsteder vil også ignorere X-UA-Compatible-headeren.

Ti prosent av dem som tester den nye IE-versjonen, vil bli valgt ut til å bruke Egde-modusen. Microsoft trenger nemlig hjelp til å finne nettsteder som ikke tar seg så godt ut når denne modusen brukes. De utvalgte brukerne kan varsle selskapet om slike nettsteder ved hjelp av en knapp med en smilefjes som vises oppe i det høyre hjørnet av nettleseren.

Testutgaven av IE brukes også til å teste implementeringen av flere webteknologier.

Det ene er Content Security Policy (CSP), som skal hindre angrep basert på Cross-Site Scripting. Ved hjelp av en egen header på websidene oppgis en policy som definerer fra hvilke kilder ulike ressurser på sidene, inkluder JavaScript og plugins, som kan lastes av nettleseren. Dette skal kunne hindre ondsinnet, eksternt innhold blir injisert på websidene. Det var Mozilla som tok initiativ til denne spesifikasjonen allerede i 2008. I dag er det kun IE som ikke har offisiell støtte for den.

En annen nyhet er støtte for preserve-3d-verdien for transformasjonstilen til CSS3-transformasjoner. Dette gjør det ifølge Microsoft mulig med CSS-transformasjone av flere objekter i den samme 3D-scenen, uten at objektene legges flatt oppå hverandre.

Illustrasjonen til venstre for streken viser en CSS-transformasjon av to objekter uten Preserve-3D, mens illustrasjonen til høyre viser objektene når Preserve-3D er valgt.
Illustrasjonen til venstre for streken viser en CSS-transformasjon av to objekter uten Preserve-3D, mens illustrasjonen til høyre viser objektene når Preserve-3D er valgt. Bilde: Micosoft/digi.no

Blant de andre webteknologiene som nå er implementert i IE, er Gamepad API som åpner for bruk av spillkontrollere i webbaserte spill, WAV Audio for tapsfri, PCM-basert lydavspilling i med audio-elementet, utvidet støtte for Selection API, samt støtte for mer av funksjonaliteten som er foreslått i EcmaScript 6 «Harmony».

Den nye testversjonen har også fått et eget dashboard for eksperimentell funksjonalitet, hvor man får tilgang til blant annet å endre «user agent»-strengen. Flere detaljer om dette finnes i dette blogginnlegget.

Hva som er nytt i den siste testutgaven av Windows 10 er omtalt her.

    Les også:

Les mer om: