Vil frigjøre staten fra Microsoft

Moderniseringsminister Morten A. Meyer arbeider med nye krav til offentlig IT, blant annet filformater.

Moderniseringsminister Morten A. Meyer arbeider med nye krav til offentlig IT, blant annet filformater.

Moderiseringsminister Morten A. Meyer har gjort seg ferdig med MinSide-portalen som skal gi alle norske innbyggere en tilpasset nettside for interaksjon med offentlig sektor.

digi.no spurte derfor Meyer om hva han nå jobber med og fikk noen ganske konkrete svar:

Meyer er for tiden blant annet opptatt med den nye eNorge-planen regjeringen skal legge frem til sommeren. Dette er regjeringen og Meyers IT-politiske plan for 2006-2008, selv om det ikke er sikkert at Meyer sitter i statsrådens stol til etter høstens stortingsvalg.

Meyer røper omrisset av to initiativ han planlegger: Den første nye felleskrav til offentlige IT-prosjekter.

- Vi skal lage en sjekkliste for fremtidige IT-investeringer i offentlig sektor, sier Meyer til digi.no. Ut med proprietære, lukkede IT-systemer.

Meyer ramser opp noen av de konkrete punktene denne listen vil inneholde.

- XML vil være et krav for å sikre utveksling av data mellom systemer. Vi arbeider også med standarder som definerer felter på en unik. Dette vil la IT-systemer utveksle data på en enklere måte.

Og så røper Meyer at det kommer konkrete krav til dokumentformater. Staten har tidligere vært kritisert for å dele ut dokumenter i Microsoft Office-format. Det vil Meyer ha slutt på.

- Du skal ikke måtte være en Microsoft-kunde for å kommunisere med det offentlige, påpeker Meyer overfor digi.no.

Han røper også at regjeringen i den nye eNorge-planen skal legge frem sin plan for prising av offentlig informasjon. Regjeringen har tidligere utredet spriket i hvordan offentlig sektor tar seg betalt for kart, økonomiske data og annen informasjon.

Meyer forteller at regjeringens forslag skal gå igjennom både prising og tilgang.

Hvordan kan vi få flere Storm Weather Center. Dette selskapet er et godt eksempel på hvordan man kan skape næringsvirksomhet basert på offentlige data, i dette tilfelle dataene fra Meteorologisk Institutt, forteller Meyer.

Til toppen