Vil gi Sun konkurranse

Patriot Scientific, en produsent av databrikker i San Diego, lanserer snart sin Java-prosessor, PSC 1000.

Patriot Scientific, en produsent av databrikker i San Diego, lanserer snart sin Java-prosessor, PSC 1000.

CPUen og Java-programvaren utviklet av Patriot Scientific skal med hjelp fra Suns Javasoft-program bli tilgjengelig i volum i løpet av siste kvartal i år. Dette er flere måneder tidligere enn Suns egen microJava brikke.

PSC1000 er en 32-bit RISC-prosessor og er beregnet for masseproduserte enheter, slik som nettverksdatamaskiner og andre enheter som kan knyttes til Internett, for eksempel kabelmodemer.

Prosessoren kjører internt med en hastighet på 100 MHz og kan, ifølge Patriot Scientific, eksekvere opptil 100 native MIPS. Prosessoren adresserer opptil 4 gigabyte med fysisk minne. Den støtter også virtuelt minne.

I motsetning til Suns kommende picoJava-kjerne og microJava-brikker, eksekverer ikke PSC1000 javainstruksjoner direkte. Dette forklarer Martin McClurg, direktør for utviklingen av mikrobrikker hos Patriot Scientific, til InfoWorld Electric.

- Isteden samarbeider Patriot Scientific med Suns JavaSoft program om å utvikle en "just-in-time" kompilator til PSC1000, sier McClurg.

Patriot Scientific har allerede en C-kompilator klar for PSC1000. Javakompilatoren er såpass lik at utviklingen er relativt lett.

- Faktisk er kompilatoren 90 prosent ferdig, sier McClurg.

McClurg sier videre at PSC1000 vil ha høyere ytelse enn en Javabrikke fra Sun, selv med kompilert kode. Dette fordi brikkens arkitektur er veltilpasset til å kjøre Javaprogrammer.

- Omtrent 38 prosent av operasjonskodene til PSC1000 er nøyaktige motstykker til operasjonskodene til Java. Derfor er konvertering mellom dem en rask prosess, forklarer McClurg.

PSC1000 kombinerer RISC og null-operand stakkarkitekturer. I motsetning til andre RISC-brikker, bruker CPUen en beregningsstakk som tillater instruksjoner å bestå av én byte istedenfor fire.

Ifølge McClurg gir dette en betydelig fordel for stakkbaserte språk som Java. Andre RISC-arkitekturer må emulere en beregningsstakk med programvare.

For sin del beregner Sun å ha Javabrikker klare rundt nyttår, sier Dhaval Ajmera, markedsdirektør for javaprosessorer hos Sun, til InfoWorld Electric. Selskapet har allerede sendt informasjon om picoJava-kjernen til sine masseproduksjonspartnere. - Disse vil snart begynne klargjøringen av produksjonen, fortsetter Ajmera. - Vi ønsker fylle markedet med Javabrikker.

Sammen med Sun, vil Patriot Scientific måtte konkurrere med en billig x86-konkurrent, sier Joe Salvador, senior markedsføringssjef ved National Semiconductor, til Info World Electric. Han mener at Nationals NS486, en brikke til 25 dollar, er mer enn egnet for NC applikasjoner. Ifølge Salvador har enheten blitt optimalisert for å kjøre både Java og C kode.

Salvador peker også på at NC-er basert på NS486 kan bruke eksisterende x86-drivere, noe som vil forkorte tiden før produktet når markedet og som også vil kutte kostnadene. Akkurat som Digital har utviklet et NC referansedesign ved å bruke StrongARM, tilbyr National et referansedesign med navn Odin som bruker NS486 og en National ethernetbrikke, sammen med en Trident grafikkontroller og et Rockwell lydsystem og modem.

Til toppen