Vil gjøre flere USB-enheter tilgjengelige for weben

Ny teknologi testes ut i Chrome.

Vil gjøre flere USB-enheter tilgjengelige for weben
Bilde: 3355

Web-plattformen har de siste årene fått økt maskinvarestøtte, inkludert mikrofon, webkamera og grafikkort. Men nå ønsker Google å se på mulighetene for å gjøre USB-enheter generelt tilgjengelige via programmeringsgrensesnitt i nettleserne.

Relativt nylig kom to ansatte i selskapet med et uoffisielt forslag til en spesifikasjon for det som i alle fall så langt kalles for WebUSB API (Application Programming Interface).

Mange typer USB-enheter er kategorisert i standardiserte klasser med kjente egenskaper. Tastatur og mus er blant disse. Men det finnes også mange USB-baserte enheter som ikke fungerer uten at man installerer egne drivere for dem på for eksempel en pc.

For at også slike enheter raskt skal kunne støttes av nettlesere, mener de to forfatterne – Reilly Grant og Ken Rockot – at dette ikke må baseres på at hver nettleser tilbyr innebygd støtte for hver nye type enhet, men at nettleserne får et programmeringsgrensesnitt – WebUSB – som gjør det mulig for maskinvareleverandørene å tilby JavaScript-basert SDK-er (Software Development Kit) til de aktuelle enhetene.

Umiddelbar støtte

– Dette vil være bra for weben, fordi i stedet for å vente på at en ny type enhet blir populær nok til at nettlesere tilbyr et spesifikt API, kan ny og innovativ maskinvare bygges for weben fra dag én, skriver Grant og Rockot i spesifikasjonsutkastet.

Utkastet beskriver hvordan dette kan gjøres, men drøfter samtidig en kritisk faktor ved det hele, nemlig sikkerheten. Det er vesentlig at WebUSB API tilbyr tjenestene fra USB-enheten på en trygg måte til weben.

Utkastet beskriver derfor flere tilnærminger som skal kunne bidra til å hindre uønsket tilgang til, eller angrep på USB-enheten. Dette inkluderer at det enkelte nettsteds tilgang til enhetene forutsetter et samtykke fra brukeren. Men også en form for aksesskontroll i nettleseren.

Flere detaljer om dette finnes i spesifikasjonsutkastet.

Google har begynt å implementere eksperimentell støtte for WebUSB i betautgaven av Chrome 51. Så langt skal ingen andre nettleserleverandører har uttalt seg offentlig om teknologien.

Les mer om: