STATSBUDSJETTET 2020

Vil gjøre hele den norske kulturarven digitalt tilgjengelig

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre gleder seg til bruke pengene kulturminister Trine Skei Grande foreslår å bevilge.

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre gleder seg til bruke pengene kulturminister Trine Skei Grande foreslår å bevilge.
Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre gleder seg til bruke pengene kulturminister Trine Skei Grande foreslår å bevilge. Foto: Nasjonalbiblioteket
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. okt. 2019 - 16:03

I statsbudsjettet for 2020 foreslår regjeringen å øke det årlige budsjettet til Nasjonalbiblioteket med 87 millioner kroner. Dette skal brukes til å øke digitaliseringsarbeidet av kulturarven, et arbeid som i stor grad foregår i Mo i Rana.

70 nye stillinger

Med de ferske midlene kan Nasjonalbiblioteket etablere 70 nye arbeidsplasser og dermed ikke bare digitalisere egen samling raskere, men også ha som mål å gjøre hele den norske kulturarven digitalt tilgjengelig. 

Som digi.no har skrevet (Digi ekstra), har Nasjonalbiblioteket allerede digitalisert en mengde bøker, aviser og annet innhold, men det er fortsatt mye materiale i samlingen som ennå ikke finnes i digital utgave.

– Dette er den største nasjonale satsingen på digitalisering av kulturarv som vi er kjent med i verden. Vi gleder oss stort til å sette i gang, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre i en pressemelding

Forslaget til den nye loven om elektronisk kommunikasjon – ekomloven – gjør det mulig å pålegge utbyggere å levere bredbånd om verken kommersiell utbygging, bredbåndsstøtte eller andre ordninger gjør jobben.
Les også

Ønsker leveringsplikt for bredbånd

– Dette er et stort arbeid som det vil ta en generasjon å utføre, men det er den mest framtidsrettede investeringen jeg kan tenke meg, sier Myhre. 

Demokratisk rettighet

Det er Kulturdepartementet som bevilger pengene. 

– Tilgang til kulturarven er en demokratisk rettighet. Alle skal derfor ha enkel tilgang til den felles kulturarven, og mest mulig kulturarvmateriale må bevares og gjøres tilgjengelig for framtiden, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande i en pressemelding

– Regjeringens omfattende satsing på digitalisering ved Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana bidrar til dette, fortsetter hun. 

I tillegg til Nasjonalbibliotekets egen samling, skal papirmateriale, fotografi, film og lydopptak fra arkivinstitusjoner og museum over hele landet digitaliseres.

Norge ligger godt an i det nordiske KI-kappløpet, men ikke aller først, skriver Ivar Aune i Capgemini.
Les også

KI-kappløpet kan løse Norges mangel på IT-ansatte

Ifølge Kulturdepartementet kommer de 70 nye arbeidsplassene i Mo i Rana som en følge av at NRKs lisensavdeling i samme by blir nedlagt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.