STATSBUDSJETTET 2020

Vil gjøre hele den norske kulturarven digitalt tilgjengelig

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre gleder seg til bruke pengene kulturminister Trine Skei Grande foreslår å bevilge.

Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre gleder seg til bruke pengene kulturminister Trine Skei Grande foreslår å bevilge.
Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre gleder seg til bruke pengene kulturminister Trine Skei Grande foreslår å bevilge. Foto: Nasjonalbiblioteket
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. okt. 2019 - 16:03

I statsbudsjettet for 2020 foreslår regjeringen å øke det årlige budsjettet til Nasjonalbiblioteket med 87 millioner kroner. Dette skal brukes til å øke digitaliseringsarbeidet av kulturarven, et arbeid som i stor grad foregår i Mo i Rana.

70 nye stillinger

Med de ferske midlene kan Nasjonalbiblioteket etablere 70 nye arbeidsplasser og dermed ikke bare digitalisere egen samling raskere, men også ha som mål å gjøre hele den norske kulturarven digitalt tilgjengelig. 

Som digi.no har skrevet (Digi ekstra), har Nasjonalbiblioteket allerede digitalisert en mengde bøker, aviser og annet innhold, men det er fortsatt mye materiale i samlingen som ennå ikke finnes i digital utgave.

– Dette er den største nasjonale satsingen på digitalisering av kulturarv som vi er kjent med i verden. Vi gleder oss stort til å sette i gang, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre i en pressemelding

Som statsråd får ikke Karianne Tung ha Tiktok på mobilen, men hun vil ikke forby appen for andre.
Les også

Digitaliseringsministeren vil ikke forby Tiktok

– Dette er et stort arbeid som det vil ta en generasjon å utføre, men det er den mest framtidsrettede investeringen jeg kan tenke meg, sier Myhre. 

Demokratisk rettighet

Det er Kulturdepartementet som bevilger pengene. 

– Tilgang til kulturarven er en demokratisk rettighet. Alle skal derfor ha enkel tilgang til den felles kulturarven, og mest mulig kulturarvmateriale må bevares og gjøres tilgjengelig for framtiden, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande i en pressemelding

– Regjeringens omfattende satsing på digitalisering ved Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana bidrar til dette, fortsetter hun. 

I tillegg til Nasjonalbibliotekets egen samling, skal papirmateriale, fotografi, film og lydopptak fra arkivinstitusjoner og museum over hele landet digitaliseres.

Bane Nor er på jakt etter en ny direktør som skal fortsette arbeide med digitalisering av jernbanen.
Les også

IT-ledere i gode posisjoner flokker til ny Bane Nor-stilling

Ifølge Kulturdepartementet kommer de 70 nye arbeidsplassene i Mo i Rana som en følge av at NRKs lisensavdeling i samme by blir nedlagt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.