BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil gjøre WebM til en del av HTML5

Mozilla har en plan og får støtte av Opera.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
28. mai 2010 - 10:16

Medlemmene av HTML5-arbeidsgruppen i W3C ga i fjor sommer opp å bli enige om hvilken videokodek som skulle brukes i forbindelse med HTML5-taggen video. Men dette var før Google kjøpte On2 og gjorde begynte å tilby VP8-teknologien royaltyfritt og som åpen kildekode.

Mozilla er blant nettleserleverandørene med størst ønske å om få på plass en felles, royaltyfri videoløsning på weben. Derfor jobber stiftelsen nå for at VP8 skal inkluderes i HTML5-spesifikasjonen.

- Det er håpet vårt. Vi ønsker virkelig at VP8 blir spesifisert i HTML5-standarden. Så snart den er på plass i spesifikasjonen, kan den virkelig få drakraft fra andre aktører, sier John Lilly, toppsjef i Mozilla, til News.com.

Mozilla skal komme med detaljer om planene i løpet av de nærmeste dagene.

For å få til dette må Mozilla få med seg tunge støttespillere. Google er selvfølgelig blant disse. Det samme er Opera Software.

- Opera foreslo HTMLs videoelement i 2007 og siden da jobbet mot å få et felles format. WebM er et flott format og vi støtter at det inkluderes i HTML5, sier teknisk sjef i selskapet, Håkon Wium Lie, til The Register.

WebM er egentlig en pakkeløsning som i tillegg til VP8-kodeken for video, består av lydformatet Vorbis og deler av containerformatet Matroska.

- WebM/VP8 har potensial til å være et grunnleggende videoformat i HTML5. For på alvor å bli vurdert av W3C HTML Working Group vil spesifikasjonen måtte gå gjennom en standardiseringsgruppe og bli utviklet med royaltyfrie deltakerbetingelser, sier Philippe Le Hegaret, leder for W3Cs webvideo-arbeid, til News.com.

- W3C er fortsatt interessert i å ha et videoformat i HTML5 som er kompatibelt med W3C Royalty-Free Patent Policy, sier han.

Spørsmålet som mange stiller seg, er om VP8 berøres av eksisterende patenter innen videoteknologi. Google og andre som støtter formatet, mener at det ikke er tilfellet, men mange tviler på om Google har rett. Google tilbyr VP8 royaltyfritt, men garanterer brukerne av formatet mot eventuelle krav fra tredjeparter.

Det har fått Mike Shaver, teknisk sjef i Mozilla, til å spørre på Twitter om noen av de mange MPEG LA-klientene med rettigheter i H.264 kan fortelle om hvorvidt de også sikrer lisenskundene mot krav fra tredjeparter.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.