RESULTATERFINANS

Vil ha aksjer til nye oppkjøp

Schibsted, Telenor og Telia skulle skape et nordisk Internett-gigant sammen. Nå gjør de to norske selskapene det alene for å skaffe penger og aksjer til nye oppkjøp.

Einar Ryvarden
17. jan. 2000 - 18:11

Bruddet i fusjonen mellom Telenor og Telia har fått mange følger, men den dyreste kan bli krangelen om Nordens største nettsted, SOL.

SOL, som er det mest besøkte nettstedet i Norge og Sverige samt flyr høyt i Danmark, er verdsatt til mangfoldige milliarder kroner. Denne våren skulle SOL børsnoteres med en saftig gevinst for eierne.

Nå vil ikke Telia etterleve avtalene de undertegnet under fusjonsforhandligene i oktober. Schibsted har allerede sikret seg Telias aksjer i SOL Norge, men Telia vil ikke overholde avtalen om å selge sine aksjer i SOL AB til Schibsted.

Etter at fusjonen brøt sammen, vil Telia gå tilbake på salget - de mener intensjonene for avtalen ikke lenger er til stede. Men i helgen gikk det som med Telenor og Telia-fusjonen - forhandlingene mellom de norske selskapene og den svenske teleaktøren brøt sammen.

Se tidligere sak skrevet i dag morges: Norsk-svensk Internett-krig til rettsapparatet.

Dermed bærer det mot rettssak. Samtidig legger Schibsted og Telenor Nextel felles nordiske planer.

- Vi utreder nå hvordan vi kan sette sammen et nordisk Internett-selskap av de bitene vi har. Vi brukte 15-16 måneder på fusjonsforhandlingene, nå kan vi ikke vente lenger, sier Sverre Munck, multimedia-direktør i Schibsted.

- Vi kommer til å børsnotere våre Internett-selskaper, med eller uten Telia. Vi håper at Telia blir med, det vil gavne alle eierne, inkludert dem selv. I tillegg til SOL AS, SOL Danmark og Sirkus i Finland eier vi også deler av Startsiden.no, billettjenesten Ticket.se og auksjonstjenesten Bidlet, sa Munck under ettermiddagens pressekonferanse.

Aksjerot i mange selskaper
Krangelen mellom Telia og Schibsted har sin bakgrunn i da norske Sol, eid av Telenor Nextel og mediahuset Schibsted, kjøpte seg inn i Passagen, Telias portal og Sveriges største nettsted. I tillegg til eierandeler i svenske SOL, eier Telia 10 prosent av norske SOL. Partene eier også store deler av SOL Danmark.

Under Telenor/Telia-fusjonsforhandlingene i høst, inngikk Telia en avtale med Schibsted om å sin andel i SOL Norge og en fjerdedel av Telias andel i SOL AB. Schibsted kjøpte aksjene rett etter fusjonen ble undertegnet i oktober.

Krangelen tilspisses ytterligere av at Internett-aksjene eksploderte i november og desember, noe som gjør at enkelte analytikere verdsetter SOL-selskapene til 15 milliarder kroner.

På spørsmål fra digi.no bekrefter Munck at et brudd i fusjonen ikke er nevnt i kontrakten med Telia, noe som gjør at Telia stiller med svake kort. Men ved å dra ut forhandlingene, kan svenskene presse de to norske selskapene.

På spørsmål om hvorfor Telenor Nextel har vært pådrivere for å skape fortgang i prosessen, er Jan Moberg i Nextel klar.

- Vi ønsker å få børsnotert SOL fordi det vil gi oss aksjer som kan brukes til å bytte til oss andre selskaper, forteller Moberg.

- Det haster å lage et nordisk innholdsselskap fordi så mange utenlandske selskaper ønsker å kjøpe annonser og inngå samarbeidsavtaler på nordisk plan, forklarer Munck.

Men de to norske selskapene vil ikke svare på om de skal lage en ny svensk portal. Telia med sin store eierandel i Passagen, setter seg på bakbena.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.