Vil ha fortgang i internettprotokoller

En rekke store data- og teleaktører opprettet denne uken en organisasjon som skal arbeide for å øke bruken og utbredelsen av IPv6.

En rekke store data- og teleaktører opprettet denne uken en organisasjon som skal arbeide for å øke bruken og utbredelsen av IPv6.

Internett begynner å gå tom for IP-adresser. Selv om dagens Internett-protokoll, IPv4, har en øvre grense på over fire milliarder adresser (en teoretisk grense, det faktiske tallet er en del lavere), er dette langt fra tilstrekkelig hvis man ser litt framover i tid.

Bare det å knytte alle verdens mobiltelefoner til Internett krever at denne grensen heves betydelig.

Derfor er det de siste fem årene blitt arbeidet med en arvtaker til IPv4. IPv6, som arvtakeren kalles, har i tillegg til blant annet bedre sikkerhet og støtte for QoS-applikasjoner (Quality of Service), et adresserom som er enormt i forhold til IPv4. Mens IPv4 er basert på 32-bits adressering, benytter IPv6 hele 128 bit for hver adresse. Antallet teoretisk mulige adresser tilsvarer et tall med 39 siffer. Dette burde være tilstrekkelig i noen år framover.

Men utbredelsen av IPv6 går tregt. Det er kanskje ikke så rart, siden det ikke er laget en felles standard for protokollen ennå, men IPv6 Forum vil likevel arbeide for at flere gjør seg kjent med protokollen.

Organisasjonen som denne uken ble opprettet av 42 internasjonale aktører - inkludert Nokia, Ericsson, IBM, British Telecom, Microsoft, Sun og Hitachi - vil i hovedsak arbeide med å gjøre informasjon om protokollen tilgjengelig over hele verden - for på den måten å gi protokollen et solid fotfeste.

IPv6 vil arbeide tett sammen med IETF (Internet Engineering Task Force) som er ansvarlig for den tekniske spesifikasjonen av IPv6.

Planen er at IPv6 gradvis skal innføres i løpet av de fire-fem neste årene, samtidig som bakoverkompatibilitet til programvare og nettverksutstyr som fortsatt bruker IPv4-standarden opprettholdes.

Til toppen