JUSS OG SAMFUNN

Vil ha klageinstans for rådata

- Flere stanger hodet i kreative avslag, sier IKT-Norges Torgeir Waterhouse.

17. nov. 2010 - 15:21

Fornyingsdepartementet (FAD) holdt i forrige uke en konferanse med vinnere fra Nettskap 2.0-konkurransen og diskusjon rundt bruk av åpne data.

I dag fulgte fornyings- og IT-minister Rigmor Aasrud opp med å frigjøre data fra offentlige virksomheter gjennom et nytt pålegg. Fra nyttår stilles det krav om at alle egnede rådata gjøres fritt tilgjengelig i maskinlesbare formater.

Dette vil glede mange, ikke minst kreative utviklere som vil skape nye nettjenester basert på den digitale skattekisten som skal tilbys.

Men samtidig finnes det en del snubletråder.

Blant etater og offentlig virksomhet er det en utbredt frykt for dataslippet. I tillegg åpner FADs nye pålegg for en del unntaksbestemmelser.

Datasettene skal ha samfunnsmessig verdi, ikke være taushetsbelagte og kostnadene ved å gi dette fra seg må være beskjedne. Etaters bortfall av inntekter ved salg av data er ansett som en kostnad.

Vil ha klageinstans

Det mangler en instans der det er mulig å påklage avslag om tilgang på offentlige rådata.

Under fredagens workshop i Folketeaterbygget tok flere derfor til orde for opprettelsen av en fristilt klageinstans, en slags ombudsmann a la forbrukerombudet. Bransjeorganisasjonen IKT-Norge støtter forslaget.

- En del stanger hodet i kreative begrunnelser [som nekter dem tilgang til data]. Å få en uavhengig vurdering [av avslag] målt opp mot intensjonene og politikken bak vil være viktig, sier IKT-Norges direktør for nye medier Torgeir Waterhouse til digi.no.

Det vil være mange situasjoner der en ombudsfunksjon kan bli nyttig, mener han og sikter blant annet til uklare situasjoner og definisjoner, både med tanke på personvern og det noe ulne begrepet «beskjedne kostnader».

Avventer

Hos Fornyingsdepartementet mener man at det foreløpig er for tidlig å ta stilling til forslaget om å opprette en slik klageinstans.

- Men vi noterer oss forslaget og tar det med oss i det videre arbeidet med tilgjengeliggjøring av offentlige data, sier seniorrådgiver Ragnvald Berggrav i FAD til digi.no.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.