TELEKOM

Vil ha mer penger for BBCs nettbruk

Mediespiller spiser for mye båndbredde, sier BT.

BBCs iPlayer spiser opp så mye båndbredde at BT vil ha mer betalt. Men BBC er ikke villig til å åpne lommeboka mer enn i dag.
BBCs iPlayer spiser opp så mye båndbredde at BT vil ha mer betalt. Men BBC er ikke villig til å åpne lommeboka mer enn i dag.
12. juni 2009 - 12:28

Storbritannias største nettleverandør British Telecom (BT) er grundig lei av at landets største kringkaster BBC gomler i seg store deler av selskapets båndbredde.

BBCs relativt ferske, proprietære mediespiller iPlayer er årsaken til BTs klagesang.

BT kaller iPlayer og i samme slengen YouTube for «gratispassasjerer», og vil at både Google og BBC skal betale langt mer enn andre kunder for båndbredden de bruker.

Prisskalaen i dag følger et gitt hastighetsvindu, og ikke hvor mye faktisk båndbredde du bruker. Det er dette BT vil endre på.

Utspillet fra BT kommer i kjølvannet av påstander om at BT og andre nettleverandører har forsøkt å strupe båndbredden til store aktører, angivelig for å bruke dette som brekkstang i en videre diskusjon om en ny prismodell for storkunder.

- Vi kan ikke gi innholdsleverandørene gratisbillett og samtidig fortsette å gi kundene være den servicen de fortjener til den prisen de forventer sier direktør John Petter i BTs forbrukerdivisjon til Financial Times.

Han får støtta av sine kolleger i Tiscali. Også denne leverandøren er sterkt bekymret over all båndbredde som går med til videostreaming - på bekostning av andre og etter deres oppfatning viktigere og mer regningssvarende aktiviteter på nettet.

Begge ser «betal for antallet gigabits du bruker» som en bedre og mer tidsriktig forretningsmodell enn dagens fastprismodell basert på hastighet.

Dette skurrer imidlertid i manges ører. I USA har man i lengre tid hatt en debatt om nettopp denne problemstillingen. Landets tidligere president George W. Bush var sterkt i mot lovfestet nettnøytralitet, og på linje med det Republikanske partiet.

Demokratene og Barack Obama har motsatt syn. De vil gi politiske garantier for at menigmann skal ha tilgang på like store nettressurser som store selskaper som kan legge milliarder i potten for å sikre seg «forkjørsrett».

På EU-nivå har man enda ikke landet, men vinden ser utvilsomt ut til å blåse Obamas vei også her. Dermed kan det se mørkt ut på sikt for BTs og Tiscalis versjon av framtidas betal-nett.

BBC mener på sin side at iPlayer ikke utgjør så stor andel av nettrafikken som BT vil ha det til, og at de dermed relativt sett ikke skulle behøve å betale mer enn andre. Google er mer prinsipielle i sin argumentasjon mot nettleverandørene:

- Internett har operert etter nøytralitetsprinsipet helt siden sin spede begynnelse, og det er nettopp dette som er årsaken til at nettet i dag er en av de viktigste og mest kraftfulle arenaer for innovasjon, økonomisk vekst og offentlig samtale, heter det fra den kanten.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.