BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil ha praktisk samspill mellom XML-formater

Microsoft og Novell med flere sikrer samspill mellom formatene ODF og Open XML.

7. mars 2008 - 13:16

Omkranset av uavhengige leverandører, blant dem Novell, Mark Logic og Nuance, lanserte Microsoft i går et initiativ for praktisk samspill mellom XML-formater: Document Interoperability Initiative. Lanseringen skjedde ved Microsofts senter i Cambridge i Massachusetts, som skal ta seg av flere praktiske tiltak rundt initiativet, blant annet testing av eksisterende implementeringer av Office Open XML (OOXML) og Open Document Format (ODF), også på plattformer som Mac OS X, iPhone, Palm OS, Symbian OS, Linux og Windows Mobile.

Novell er Microsofts fremste samarbeidspartner innen Linux- og ODF-leiren. Mark Logic er kjent for en «XML Content Server» der alle XML-dokumenter behandles under ett, med egenskaper som raske XQuery-baserte spørringer, skalerbarhet og forent innholdsforvaltning. Nuance er en kjent aktør innen mobil og nettbasert taleteknologi.

– Epoken med proprietære dokumentformater er forbi, sa Microsofts sjef for interoperabilitet, Tom Robertson. Hans fulle tittel er «General Manager, Interoperability and Standards». – Microsoft erkjenner at brukere ønsker å velge det dokumentformatet som passer dem best, og at leverandørene har et ansvar for å samarbeide for å oppnå interoperabilitet mellom ulike format-implementeringer.

Det tas sikte på å utvikle hensiktsmessige testverktøy for flere XML-formater, ikke bare ODF og Open XML. Et annet mål er å utarbeide dokumentmaler som er optimalisert med tanke på samspill mellom ulike format-implementeringer.

Microsoft og Novell benyttet anledningen til å kunngjøre versjon 1.1 av en oversetter mellom Open XML og ODF, utvidet slik at den også tar regneark og presentasjoner, ikke bare tekstdokumenter.

Microsoft lover at utviklere i åpen kildekode skal få fra og gratis tilgang til alle patenter og protokoller som formatsamspillet måtte kreve, så fremt de ikke lager kommersielle produkter. For kommersielle produkter lover de at alle skal få tilgang og at prisen skal være «fornuftig».

Initiativet må ses på bakgrunn av Microsofts erklærte strategiendring i retning større åpenhet, som ble kunngjort for et par uker siden. Det kan også ses i lys av Microsofts ønske om å få Open XML godkjent som ISO-standard: Som kjent skal de nasjonale standardiseringsorganene levere sin stemmegivning om dette innen 29. mars. Til slutt kan man ikke se bort i fra at Microsofts kursendring kan være påvirket av press og bøter fra EU.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.