FORBRUKERTEKNOLOGI

Vil ha smarte mobiler ut til massene

Symbians nye OSv9 skal gjøre smarte mobiltelefoner rimelige og tilgjengelige for massemarkedet.

4. feb. 2005 - 09:30

Symbian har kunngjort et nytt operativsystem for mobiltelefoner, OSv9, som skal åpne massemarkedet for smarte mobiltelefoner. OSv9 skal komme på markedet i sommer. Symbian er i dag markedsleder som leverandør av operativsystem til smarte mobiltelefoner. Siden bare 3 prosent av alle solgte mobiltelefoner faller i kategorien smarte mobiltelefoner, er OSv9 et svært logisk produkt. Et annet moment er at Symbian skal lokke mobilprodusentene til å gi opp sine proprietære operativsystemer for alt annet enn det absolutt lavest pris- og funksjonalitetssegmentet.

OSv9 skal støtte 3G på en måte som også er kostnadseffektiv for mobiloperatørende, heter i selskapets offisielle uttalelse.

Systemet skal ha støtte avansert multimedia med video, høyoppløselige bilder, 3G-grafikk, flere skjermstørrelser, stereolyd og lydmiksing. I tråd med musikk- og videobransjens krav er det innebygget støtte for rettighetshåndtering («DRM» eller «digital rights management») etter OMA-standarden («Open Mobile Alliance»). Det har ellers støtte for Bluetooth, USB – med tanke på at telefonen kan fungere som minnepinne for PC-er – og de nyeste ARM-prosessorene.

Med tanke på bruk i bedriftsmiljøer er det lagt opp til støtte for sentralstyrt overvåking, programvaredistribusjon og -oppdatering og andre driftsfunksjoner, også i tråd med OMA-standarden, samt bedre e-posthåndtering etter IMAP-normen og samspill med PC-applikasjoner som Notes og Outlook.

Grensesnittet er beregnet på knappebetjening – ikke trykkskjerm – utviklet av Symbians svenske datterselskap UIQ Technology. Symbian vil levere en tilpasset pakke med utviklerverktøy.

OSv9 vil ikke kunne kjøre applikasjoner beregnet på dagens utgaver av Symbian. Motivet for mangelen på bakover binærkompatibilitet er hensynet til ytelsen på ARM-prosessorer, som det nye systemet utnytter opptil 30 prosent bedre for tunge anvendelser som kryptering og spill.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.