BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil hundredoble båndkapasiteten

IBM forsker på teknologier som skal kunne gi lagringsbånd 250 ganger høyere lagringskapasitet.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
20. des. 2004 - 11:10

IBM vil ifølge Techworld ta i bruk det selskapet kaller "nanopatterning" i et forsøk på å utvikle båndbaserte backupløsninger med kapasitet på inntil 100 terabytes med data per kassett.

IBM kan nå lagre 704 dataspor på det halvtommer brede båndet som benyttes av selskapets TotalStorage 3580 LTO Generation 3-enheter. Disse kan romme omtrent 400 GB med ukomprimert informasjon. Men for å lagre mer enn 1 TB med data på båndet, må IBM ta i bruk helt nye metoder.

Forskere ved IBM Almaden Research Center har derfor begynt å se på teknikker som vanligvis benyttes i forbindelse med produksjon av mikroprosessorer. Ifølge Techworld inkluderer dette blant annet reaktiv ione-radering og "sputter deposition", en metode for å påføre film med svært høy grad av kontroll.

Målet er å redusere størrelsen på datasporene slik at mer data kan presses sammen innenfor et gitt areal. Ifølge IBM er målet å redusere sporstørrelsen fra omtren 10 mikrometer i dag, til omtrent 500 nanometer, i løpet av de neste fem årene. Dette skal kunne gi bånd med en lagringskapasitet i størrelsesorden 100 TB.

I dag spres de magnetiske, mikrometerstore partiklene temmelig tilfeldig på båndet, men etter hvert som datasporene blir mindre, vil partiklene måtte plasseres på en svært presis og forutsigbar måte for å sikre at sporene faktisk inneholder magnetisk materiale som kan lagre data. I tillegg må selve partiklene gjøres mindre, etter hvert som sporvidden reduseres til å være mindre enn partiklene alene er i dag.

IBM mener at selskapet i første omgang vil kunne komme med bånd med 1 TB lagringskapasitet. Dette vil kunne skje innen 18 måneder.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.