TELEKOM

Vil kartlegge mobil sårbarhet i Norge

Post- og teletilsynet får et nytt oppdrag fra statsråd Magnhild Meltveit Kleppa.

Siden Telenor er så lei seg, føler samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa seg trygg på at alt snart blir bra igjen.
Siden Telenor er så lei seg, føler samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa seg trygg på at alt snart blir bra igjen.
22. juni 2011 - 07:59

Oslo (NTB-Einar Olsen): Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) støtter Post- og teletilsynets kritikk av Telenor, men vil nå kartlegge alle mobilnett i Norge. Hun avviser at Telenors utenlandssatsing har gått ut over investeringsnivået i Norge.

– Telenor skal til enhver tid levere de tjenester selskapet er forpliktet til, og min følelse er at Telenor nå rydder vei for en omfattende teknologisk satsing som skal hindre at hendelsene 23. mai og 10. juni skjer igjen, sier Kleppa.

Tirsdag varslet hun likevel at hun om kort tid vil gi Post- og teletilsynet i oppdrag å kartlegge sårbarheten i alle mobilnett i Norge. Hun forsikrer at Post- og teletilsynet har den nødvendige kompetanse til å vurdere Telenors virksomhet og sier departementet vil åpne for å tilkalle ekstern ekspertise dersom tilsynet finner det ønskelig.

Gjennomføre egne tiltak
– Ingen er mer lei seg for det som har skjedd enn Telenor. Derfor føler jeg meg trygg på at selskapet i tiden fremover vil gjøre sitt ytterste for at alt fungerer som det skal. Dette arbeidet vil Post- og teletilsynet følge nøye, sier Kleppa.

Hun forutsetter at Telenor setter i verk de tiltak selskapet selv har skissert i sin rapport om hendelsene.

– Problemstillinger knyttet til endringer i teknologi, økende trafikk og endrede brukermønstre må følges særskilt av Post- og teletilsynet. Når vi i tillegg har fått de alvorlige sammenbruddene i mai og juni ønsker departementet å få en samlet kartlegging av situasjonen for alle mobilnett i Norge, sier samferdselsministeren.

Et supplement
Tidligere har samferdselsministeren satt i gang et arbeid for å kartlegge hvor avhengig samfunnet er av offentlige og private elektroniske kommunikasjonsnett (ekomnett).

Det er Post- og teletilsynet sammen med Direktoratet for trygghet og beredskap DSB som har fått i oppdrag å gjennomføre dette arbeidet. Kleppa sier at hun forutsetter at alle tilbydere er positive til en slik analyse og medvirker med relevante opplysninger. Arbeidet skal etter planen være ferdig ved utgangen av året, sier Kleppa.

Prosjektet som DSB og tilsynet nå etablerer skal vurdere viktige beredskapsaktørers sårbarhet overfor brudd og andre feil i ekomnettet.

– De skal se på situasjonen i et bredere perspektiv også for andre brukere enn beredskapsaktørene og målet er tiltak som reduserer samfunnets sårbarhet for feil i ekomnettet, sier Kleppa. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.