JUSS OG SAMFUNN

Vil kverke tidstyvene

Sanner og Chaffey ber brukerne om hjelp.

8. nov. 2013 - 07:36

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H), og hans statssekretær Paul Chaffey (H), har ett oppdrag: Forenkle, fornye og forbedre offentlig sektor. Første grep var å sla sammen Fornyingsdepartementet (FAD) og Kommunaldepartementet.

    Les også:

Nå skal de innlede jakten på tidstyvene i offentlig sektor: Alt som unødvendig gjør at saksbehandlere og andre bruker tid på meningsløse oppgaver som kan endres ved nye arbeidsmåter – gjerne understøttet av teknologi.

I et intervju med digi.no, rett før Solberg-regjeringens statsbudsjett ble presentert, fortalte Sanner og Chaffey at første skritt ville være å introdusere elektroniske tinglysninger og digitalisere prosesser i Husbanken. Dette foreslås nå av Solberg-regjeringen i statsbudsjettet.

– Vi har tatt tak i prosjekter som er «gryteklare», og godt dokumenterte. Innenfor disse områdene er det store gevinster å forenkle, sier Sanner.

Jan Tore Sanner og Paul Chaffey varsler en gjennomgang av arbeidsprosesser i offentlig sektor. Hensikten er å ta kverken på tidstyvene. <i>Bilde: Per Ervland</i>
Jan Tore Sanner og Paul Chaffey varsler en gjennomgang av arbeidsprosesser i offentlig sektor. Hensikten er å ta kverken på tidstyvene. Bilde: Per Ervland

Han peker på at det hver dag går 5000 dokumenter til Kartverket på Hønefoss: Dette er dokumenter knyttet til eierskifte av eiendom. Det innregistreres 16 millioner papirark hvert år. Dette kan dramatisk forenkles ved å gjøre løsningene digitale.

Sanner er klar på at moderniseringen av offentlig sektor ikke bare dreier seg om teknologi.

– Ny teknologi og digitalisering er ikke det eneste svaret på modernisering av offentlig sektor. Det er ett av flere virkemiddel. Det er et virkemiddel som gjør at de ansatte kan bruke mer tid på å løse oppgavene enn manuelle prosesser og som gjør det lettere for brukerne å løse sine oppgaver raskere. Men det er bare ett virkemiddel, sier Sanner som tillegger:

– Men det er et viktig virkemiddel, fordi det gjør det lett å identifisere besparelsene, og det er også grunnen til at vi ønsker å gjøre et taktskifte. Blant annet handler det om å jakte på tidstyvene, sier Sanner som peker på at dette også handler om ledelse og styring.

Men hvordan skal denne jakten foregå? Her vil Sanner ha hjelp fra de som føler tidstyvene på kroppen, enten det er i en etat eller som bruker. Hans oppfordring til alle er:

– Kom opp med forslagene!

Fant de en tidstyv? Sanner og Chaffey har ledet kommunal- og moderniseringsdepartementet i tre uker. Nok til at Liv Signe Navarsetes blomster er kastet ut... <i>Bilde: Per Ervland</i>
Fant de en tidstyv? Sanner og Chaffey har ledet kommunal- og moderniseringsdepartementet i tre uker. Nok til at Liv Signe Navarsetes blomster er kastet ut... Bilde: Per Ervland

– Vi ønsker å gå systematisk til verks og identifisere tidstyvene i apparatet, det som gjør at det tar tid før brukerne får løst sine oppgaver. Da må man komme opp med de forslagene som er. Når jeg skal snakke med de ulike organisasjonene i Staten så skal jeg si til dem: Kom opp med forslagene! Kom opp med ideene, oppfordrer Sanner.

For å identifisere disse tidstyvene, små som store, er man avhengig av å se dette fra brukerens ståsted – for eksempel en offentlig ansatt som til daglig opplever å kaste bort tid på meningsløse manuelle prosesser.

– Det er de offentlige ansatte som ser det, som føler at den kompetansen de har opparbeidet seg gjennom mange år blir litt bortkastet om man skal fylle ut skjemaer med de samme opplysninger man egentlig har fra før. Verden sett fra det perspektivet er ganske viktig for å identifisere, sier Chaffey. Det er blant annet disse øynene regjeringen «vil se problemene gjennom» når de skal gå løs på forenklingsarbeidet.

– Men dette er ikke gjort i en håndvending. Disse prosessene vil ta tid, men vi er tydelige på at vi vil gå i denne retningen, sier Sanner som gjentar mantraet han jobber etter: Forenkling, fornying og forbedring.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.