Vil lage Windows for mobiltelefoner

Den amerikanske mobilgiganten Qualcomm arbeider med et system som skal la deg skrive programvare til alle mobiltelefoner.

Den amerikanske mobilgiganten Qualcomm arbeider med et system som skal la deg skrive programvare til alle mobiltelefoner.

Så langt har de fleste mobiltelefoner bare vært brukt til å snakke med og å overføre tekst og helt enkle logoer. Den eneste som har kommet i gang med rikere innhold er japanske mobilselskapet DoCoMo med sine i-mode-telefoner.

Men etterhvert som GRPS og senere i år UMTS-lanseres, er det duket for en standardkrig som minner om PC-ens barndom. Da slåss produsentene om kundene og programvareutviklerne med forskjellige typer maskinvare og operativsystemer. Salget tok ikke av før IBM vant som standard for maskinvare/skjerm, og Microsofts DOS som operativsystem.

digitoday.no har i den senere tiden snakket med en rekke norske innholdsprodusenter som Schibsted Telecom, TV 2 Interaktiv og NRK Telecom, som alle arbeider med å velge hvilke standarder de skal lage innhold for. Les mer her: Ikke noe pangstart for raskere mobilnett

Denne utfordringen kan skape store problemer for hele mobiltelefon-industrien, men nå hevder amerikanske QualComm at de snart har en løsning. Qualcomm er ingen hvem som helst, selskapet sitter på mange av patentene som har skapt bredbånds-mobiltelefoni (blant annet UMTS) og lager brikkene som sitter i svært mange mobiltelefoner.

Qualcomm lover å lansere noe de kaller BREW - binary runtime environment for wireless, skriver amerikanske medier.

Planen minner både om et forsøk på å skape Windows og Java for mobiltelefoner. Systemet skal la utviklere skrive programvare som skal fungere på alle typer mobiltelefoner gjennom et Java-lignende tolker-system.

Qualcomm håper at utviklere skal ta i bruk deres system for å skrive programvare for spill, lesing, musikk og video. Qualcomm tror de første BREW-telefonene vil komme allerede mot slutten av året. Selskapet har alt fått med seg USAs største mobiltelefonselskap, Verizon.

Qualcomm planlegger en streng kontroll med sitt utviklingsmiljø og utviklerene. Selskapet skal sertifisere alle BREW-programmer og vil kreve penger av teleselskaper som skal spre BREW-programmer.

Men oddsene er høye: Qualcomm kommer sent til løpet og skal kjempe mot i-mode, Microsoft, Symbian-alliansen med Nokia Group og Telefonaktiebolaget L M Ericsson (Ericsson). Sistnevnte satser på Java for å løse samme problem som BREW. Disse miljøene krever heller ikke penger eller godkjenning av alle programmer.

Til toppen